Razvojno doba od rodjenja do puberteta

0
239

razvojno-doba-od-rodjenja-do-pubertetaSvako zdravo donešeno dete vremenski približno isto ispoljava odgovarajuće znake razvoja.Na rodjenju postoje refleksi kao što je sisanje, zevanje, istezanje noge na dodir, refleks traženja bradavice, Moro refleks koji ukazuje osetljivost na nagle promene položaja tela.Nakon par dana od rodjenja, beba je sposobna da prati odredjene zvuke.Postoji neodredjena vokalizacija i plač.Na osnovu emocije bebe se mogu podeliti na: mirne ili nemirne, budne ili spavalice.Do dva meseca  koordinira  očne pokrete, podiže bradu kad se okrene na stomak, izrazito jako reaguje na zvuk.Često plače i počinje da diferencira  emocije na pozitivne i negativne.Od dva meseca do četiri već diže glavu i okreće se prema zvuku.Rani refleksi se već gase i počinje da se upoznaje sa delovima svoga  tela.Prepoznaje svoju majku od ostalih osoba, guče i glasno se smeje, počinje da se igra sa predmetima.
Od 4-6 meseca, otvara šaku dohvati predmete, stavlja ih u usta  da bi ispitala, jer ne razlikuje jelo od igračaka.Još uvek guče ali samoglasnici jasno se izražavaju, javlja se strah, ljutnja i znaci zadovoljstva.
Od 6-8 meseci već može kratko da sedi bez pridržavanja, hvata predmete i koristi celu ruku.Gukanje prelazi u tepanje, ponavlja zvukove koji čuje.Uspostavlja se ponašanje u odnosu majke i deteta.Vezuje se za poznatu osobu naročito za majku.
Od 8-10 meseci već puzi i može da se digne, samostalno drži flašicu, imitira glasove.Zainteresovan je za igru  sa društvom, počinje da napušta samostalnu igru.
Od 10-12 meseci već može da hoda uz pomoć druge osobe.Više ne stavlja predmete u usta.Pražnjenje creva se normalizuje.Izgovara prve reči i pokazuje znake razumevanja naredbi.Počinje period imitiranja, razlikuje polove devočice od dečaka. Od 12-18 meseci  hoda, počinje da se oblači, voli samostalno da jede.Koristi od 3-50 reči.Pojavljuje se borba i ljubomora oko igračaka a može da se se javlja i ljubomora na prinovu u porodici.
Oko 2 godine, hoda i često pada, penje uz stepenice držeći se za ogradu.Fond reči je preko 50, povezuje dve reči  (imenucu i pridev).Voli društvo sa decom, razlikuje dobro ili loše.
Od 2-3 godine uzrasta samostalno jede, opaža i razlikuje osnovne delove tela, vezuje 3-4 reči.Koristi period vremena i brojeve, može da pomaže u kućnim poslovima.
Od 3-5 godina uzrasta rečenice su duže, gramatički ispravni, izražava se druženje sa decom, ali još uvek postoji egocentrizam.
Od 5-7 godina  razlikuje slova i polako počinje da čita, ima bogatiji rečnik.Kroz igru se više obraća vršnjacima nego odraslima.Počinje da se interesuje za svoj izgled.
Od 7-11 godina, raste snaga i brzina  pokreta,  koordinacije, potreba za učenjem i vežbanjem (plivanje, fudbal, skijanje).Vlada se u potpunosti pravilima gramatike.Ima socijalne veze sa istim polom, koristi  verbalni način sporazumevanja.Želi uspeh i pohvalu.
Od 11-13 godina  uzrasta naročito devočice naglo rastu, dolazi prva menstruacija.Devojčice su za 2,5 godine naprednije od dečaka.Smenjuju se periodi povlačenje i društvenosti, nastaje i seksualno osećanje, simpatija drugara ili partnera.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.