Kašalj kod dece

0
291

kasalj-kod-deceKašalj je refleksna aktivnost i disajni organi se brane od svega što ih iritira.Kašljanje može biti zdrav refleks, koji pomaže pri zaštiti disajnih puteva u grlu i grudima.Ali može biti i vrlo ozbiljan simptom dečjih bolesti.Kašalj može biti suv, iritirajući, naporan, nadržaljni, produktivan kojim se eliminiše višak sekreta iz disajnih puteva.Po dužini trajanja može biti: akutan-traje 2-3 nedelje, postinfektivni, hronični koji traje više od mesec dana.
Kada je bebica u pitanju možete pomoći čišćenjem sekreta iz nosa fiziološkim rastvorom, uz pomoć pumpice ili usnog aspiratora.
Kod suvog kašlja najviše pomažu biljni sirupi na bazi belog sleza, ali nema uticaja na uzročnike infekcije samo pomaže sluznici da se oporavi.Antibiotik nikad ne treba davati na svoju ruku, to je stvar lekara.Prehladu uglavnom prouzrokuju virusi, a one se ne leče antibioticima.Dete obavezno treba odneti kod pedijatra.

Akutni kašalj:

Neproduktivan, suv, nadražaljući koji se retko može sprečavati sa lekovima.Treba upotrebiti metode tradicionalne medicine.Topli čajevi, napici, tople kupke, inhalacije, višekomponentni biljni sirupi, biljni ekstrakti.Lekovi na bazi kodeina deluju na centar za kašalj, nisu poželjni davati detetu jer zaustavlja sekret.Kod dece postoji kašalj koji se manifestuje ujutru nakon ustajanja, pred spavanja to je tzv. postnazalno slivanje sekreta iz gornjih disajnih puteva  nosne sluznice, adenoida, sinusa.Kašalj tada sprečava slivanje sekreta u pluća, to je odbrambeni mehanizam.Dete do pete godine nema refleks da ga ispljune i progutani sekret dovodi do povraćanja pri kašlju, bol u grudima, promuklosti i lošeg apetita.

Hronični kašalj:

Uvek treba pronaći uzročnik.To može biti  bez organskog oboljenja pluća, uglavnom postnazalno slivanje sekreta ili asthmatski, zatim kašalj kod dece koji imaju hroničnu plućnu bolest (strana tela u disjnim putevima, cistična fibroza).Sa hroničnim kašljem treba izbegavati svaki iritaciju iz spoljne sredine dim, magla, jaki mirisi, smog.Olakšati iskašljavanje i delovati na uzročnike kašlja. Aplikovati antihistaminsku terapiju sa sedativnom dejstvom, kortikosteroidnu i imunomodulatornu terapiju.Kod upornog kašlja bez temperature i sa dobrim laboratorijskim nalazima  važno je isključiti strano telo i hroničnu bolest, izvršiti ORL pregled, uraditi nivo  Imunoglobulina E u krvi, provera ožiljaka BCG, parazitološki pregled stolice, RTG snimak pluća, alergijske kožne probe.
Ukoliko se uporan kašalj često  javlja i dete je sklon ekcemima treba proveriti porodičnu anamnezu na Asthmu ili polenske kijavice.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.