Biti zdravo dete

0
251

Biti_zdravo_deteKaže se za nekoga da je zdrav kada dobro jede, mnogo se kreće i ima odgovarajuću telesnu težinu. Kada ste zdravi, vaše telo dobro radi, osećate se dobro i možete raditi sve što želite, recimo da se igrate sa drugovima i drugaricama.
Neke korake za vaše zdravlje samo roditelji mogu sprovesti – kao što je, recimo, spremanje zdrave hrane za obroke ili odluka da porodica ide nedeljom na izlet. Ali deca, takođe, mogu uticati na svoje zdravlje. Postoji pet pravila za zdrav život koja bi deca mogla primeniti i trik je u tome da se ona sprovode u svakodnevnom životu ali treba biti i svestan da ponekad (kad su slavlja ili rođendani) ona mogu da se prekrše tako što ćemo uzeti kolač više ili nešto slično.

Jedite raznovrsnu hranu, posebno voće i povrće.

Vi možete imati svoju omiljenu hranu ali je najbolji izbor da hrana bude raznovrsna. Ako se hranite raznovrsno, veća je šansa da dobijete iz hrane sve hranljive materije koje su vam potrebne. Probajte novu hranu ali i onu koju duže niste jeli. Neka hrana, kao na primer zeleno povrće, postaje vam ukusnija što ste stariji. Trudite se da imate najmanje 5 obroka dnevno u kojima jedete voće i povrće (3 obroka sa povrćem i 2 voćna).
I evo vam primera zdrave ishrane koji bi vam mogao odgovarati:
• Doručak: parče krastavca ili neke druge salate
• Užina: jabuka
• Ručak: kuvano povrće
• Užina : banana
• Večera: salata

Neka vam voda i mleko budu omiljena pića.

Kada ste stvarno žedni, voda je piće koje može utoliti žeđ. A postoji i razlog zašto piti mleko. Deci je kalcijum neophodan da bi razvila jake kosti a mleko je glavni izvor ovog minerala. Koliko mleka je deci potrebno? Otprilike 3 šolje na dan ili nekog drugog mlečnog proizvoda. U ishrani se može kombinovati mleko sa nekim drugim mlečnim proizvodom.
Evo jedne kombinacije:
• 2 šolje obranog mleka (oko pola litra)
• 1 listić kačkavalja
• ½ šolje jogurta (manje pakovanje)
Vas, verovatno, interesuje i šta drugo možete piti osim mleka i vode i sasvim je zdravo piti 100% voćne sokove. Trudite se da ograničite zaslađene i gazirane napitke jer sadrže šećer i organizmu samo dodaju višak kalorija a ne i važne sastojke.
Slušajte svoje telo. Kako se osećate kada ste siti? Kada jedete, pratite svoje telo i zapazite kada vam je stomak pun. Ponekad ljudi jedu suviše jer ne primete kada im je dosta hrane. Pojesti suviše hrane čini da se loše osećate i tokom vremena dovešće do toga da imate suviše kilograma.

Ograničite vreme provedeno pred tv ekranom.

Šta to podrazumeva? To je ukupno vreme koje provedete gledajući televiziju, video, igrajući video igre i korišćenje kompjutera u druge svrhe. Što više vremena provedete u ovoj aktivnosti, manje vremena imaćete za druge aktivnosti, bavljenje sportom, vožnju bicikla, plivanje i slično. Pokušajte da ne provedete više od 2 sata dnevno pred tv ekranom.
Budite aktivni. To je jedan od zadataka koji imate zato što ste dete. A najbolje je to što možete raditi ono što vam je najzabavnije. Ne vole svi fudbal ili košarku. Možda je karate vaš sport ili ples? Zamolite roditelje da vam omoguće da se redovno bavite svojom omiljenom aktivnošću. Nađite način da svakodnevno budete aktivni. Čak možete i da napravite spisak stvari koje su vam zabavne da vas podsete na to šta da radite kada vam roditelji kažu da ste već predugo pred tv ekranom.
Razgovor sa roditeljima može biti od velikog značaja ako želite da budete zdravo dete. Roditelji snabdevaju kući hranom i organizuju porodične aktivnosti. Upoznajte roditelje sa ovih pet koraka i možda ćete ih naučiti nečemu što još ne znaju. Ako već želite da budete zdravo dete, zašto ne biste imali i zdrave roditelje?

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.