Kako pravilno prati zube

0
197

kako-pravilno-prati-zubeIako zube peru redovno, tek svaki deseti to radi pravilno, otkrilo je istraživanje švedske Akademije Sahlgrenska na Univerzitetu u Geteborgu između 15. i 80. godina.
Najčešće greše u dužini, učestalosti i količini paste što rezultuje nakupljanjem bakterija i kvarenjem zuba. Uzrok tome je tehnika naučena još u detinjstvu, a iako znaju da postoje nove i efikasnije, 80 odsto njih je zadovoljno onom koju su naučili od roditelja.
Ljudi najčešće peru zube jer je to društvena norma i jer se osećaju sveže, a ne kako bi sprečili propadanje zuba. Tehnike pranja zuba naučili su od roditelja, i ne odustaju od njih, iako znaju da se može i bolje, tvrdi autorka studije Pia Gabre.

Kako pravilno prati zube

Zube perite najmanje dva puta na dan, ujutro nakon doručka i pre spavanja. Perite najmanje dva minuta i to laganim kružnim pokretima. Krenite od kutnjaka tako da četkicu za zube držite pod uglom od 45 stepeni i lagano se približavajte prema sredini. Kružni pokreti uklanjaju kamenac sa zuba.
Isti postupak ponovite i s unutrašnje strane zuba, centralni unutrašnji deo perite tako da četkicu postavite horizontalno na zube i perete laganim kružnim pokretima. Na taj ćete način sprečiti nakupljanje bakterija među zubima. Osim prednje i zadnje strane zuba, nemojte zaboraviti i vrhove. Četkicu postavite horizontalno na zube i perite kružnim pokretima, savetuje u video-tutorialu tehničarka za oralnu higijenu Kerol Hirt.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.