Pravilan razvoj sa vitaminima

0
214

pravilan-razvoj-sa-vitaminimaPostoje znaci koji mogu da nagoveste koji vitamini nedostaju vašem detetu.
DOBRO uravnotežena, zdrava ishrana snabdeva telo koje raste onim što mu je neophodno, ali ako ste previše zauzeti ili ako je vaše dete izbirljivo kada je hrana u pitanju, to može da vodi ka nedostatku vitamina. Postoje, međutim, znaci koji mogu da nagoveste koji vitamini nedostaju vašem detetu.

Nadostatak vitamina D kod dece je čest problem i prouzrokuje njihov sporiji razvoj. Neki od mogućih simptoma su kasnija pojava prvih zubića i grčevi u mišićima, kao i teškoće u disanju. Ovaj vitamin možete da nadoknadite izlaganjem deteta suncu i ishranom u kojoj važno mesto zauzimaju mleko, sir, jogurt i žumance.

Umor, gubitak kose, slabost, gubitak težine, suve oči, perutanje kože i česte respiratorne infekcije neki su od prvih simptoma nedostatka vitamina A. Nedostatak ovog vitamina može da dovede i do ozbiljnih problema sa vidom. Pobrinite se da deca jedu dovoljno žutog i narandžastog povrća kao što su šargarepa ili bundeva, kao i jaja i sir.

Mogući znaci da vašem detetu nedostaje odgovarajuća količina vitamina B12 su bol u stomaku, osećaj slabosti i nesanica. Ovaj vitamin je važan za razvoj nervnog sistema i funkcionisanje mozga i srca.

Naučnici tvrde da nedostatak pažnje, impulsivnost, hiperaktivnost, izlivi besa i druga neprikladna ponašanja mogu da budu pokazatelji nedostatka vitamina B6. Manjak tog vitamina kod dece može se manifestovati i čestim dijarejama i anemijom. Piletina, riba, orašasti plodovi, jaja, mleko, sir i pasulj bogati su izvor vitamina B6.

Lako stvaranje modrica, problemi sa zglobovima, suva koža i loš apetit, znaci su da detetu nedostaje vitamin C. Često krvarenje iz nosa, infekcije i razboljevanje takođe mogu da se povežu sa nedostatkom ovog vitamina. Citrusno voće, jagode, paradajz, kivi i zeleno povrće kao što je, na primer, brokoli, važne su namirnice u borbi protiv nedostatka vitamina C.

Međutim, i višak ovih vitamina može biti štetan. Stoga se obavezno konsultujte sa lekarom pre nego što svom detetu uvedete dodatne doze vitamina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.