Zašto dete ima zadah iz usta?

0
1799

amibabnkMajka je ona koja obično primijete da dijete ujutro ima zadah iz usta. Češće primjećuje kad je bolesno (temperatura, povraćanje, proljev i dr.).

O čemu se radi?

Ovu pojavu svakako treba promatrati, ispitati i utvrditi uzrok.

Nije dovoljno samo ustanoviti da dijete ima zadah, nego toj pojavi dati važnost, promatrati dijete kao što bi pratili tijek kretanja vrućice.
Točan opis daje dvije značajne prednosti: prije svega omogućuje roditeljima da daju pedijatru precizniji opis, pa makar i samo preko telefona, što će pridonijeti načinu postavljanja dijagnoze, a s druge strane mogu oni sami pažljivim promatranjem djeteta procijeniti njegovo opće stanje.

Evo nekoliko značajki pojave koje treba promatrati i zabilježiti:
Kakav je zadah – to nije lako odmah procijeniti jer subjektivna osjetljivost može biti vrlo različita ali ako se uloži malo više truda lako se uoči kakav je zadah: primjerice „miris trulih jabuka“, izrazito kiseli zadah, zadah koji podsjeća na užegli maslac, miris na začine, bijeli luk i drugo.
Promjene zadaha tijekom dana – je li stalan ili se javlja samo u nekim trenucima dana (npr. ujutro nakon buđenja), ili u malo starije djece nakon što su jela pržene krumpiriće, čokoladu ili neku drugu djeci omiljenu hranu.
Pojava zadaha uz neke druge poremećaje – kao povišena temperatura, slab apetit, povraćanje ili proljev.

Činjenice koji uvjetuju pojavu zadaha

U osnovi dah svake osobe je poseban, individualan, iako može biti prikriven mirisom paste za zube ili nekih drugim proizvodom za higijenu usta. Dah pojedinca ako nema nikakvih abnormalnih situacija uvjetuje više čimbenika.

* ImageMikrobiološka flora usta tj. tip bakterija koje se nalaze u ustima, koje jednako kao i u crijevima proizvode tvari koje su hlapljive i nalaze se izdahnutom zraku (dahu).Treba posebno naglasiti da promjena crijevne flore (tj. bakterija u crijevima) često odražava i u mikrobiološkoj flori usta.

* Prehrana i arome koje ona sadrži imaju svoj odraz u dahu: primjerice, postoji osobiti zadah u osobe koja je pojela pun tanjur hrane bogato začinjene češnjakom i mirodijama ili sirovi luk. Ova činjenica također ne treba predstavljati iznenađenje niti u dječjoj dobi jer mnoga djeca već nakon dobi od godine dana poprimaju običaje svojih roditelja. S druge strane mali ostaci hrane u ustima primjerice bjelančevina (mesa i drugo) podvrgnuti su određenim promjenama.

* Unos tekućine (hidratacija): zadah iz usta često je primjetan ujutro nakon buđenja kasnije tijekom dana nestaje. Razlog tome je smanjeno stvaranje sline tijekom noći. Dovoljno je da dijete pije ili opere zube dah se mijenja.

* Stanje zubala: odnosi se s jedne strane na kvar zuba (karijes), ali i njihov položaj u čeljustima i međusobni odnos zubi. Gusto zbijeni mliječni zubi u dijelu usta zapravo su nepravilnost u razvoju čeljusti kao primjerice u djece koja imaju uzak zagriz a prednji centralni sjekutići su izbočeni. Nikad nije suvišno naglasiti važnost pravilnog razvoja čeljusti i položaja mliječnih zubi koji čuvaju mjesto za trajne zube. Rano oštećenja i gubitak mliječnih zubi nepovoljno djeluje na položaj trajnih zuba. Zbijenosti i nepravilnom položaju pridonosi sisanje palca, i ako dijete već mora rabiti dudu varalicu svakako treba izabrati ortodontsku. Bočica sa slatkim napitkom obično čajem uzrokuje oštećenje cakline mliječnih zubi, njihovo kvarenje i rani gubitak (baby bottle syndrome).

* Strano tijelo u ustima: uporaba dude varalice i nakon razdoblja kad su mliječni zub već gotovo svi iznikli, ili aparati za zube u starije djece (fiksni ili mobilni) mogu biti uzrok neugodnom zadahu, ako se ne održava besprijekorna higijena usta.

Uzroci pojave zadaha

Aceton

* Aceton pripada ketonskim tijelima, posebnim hlapljivim biokemijskim tvarima, koje nastaju pri razgradnji masti i nakupe se u organizmu, posebice ako je unos masti bio prevelik.

* No, treba razlikovati pojavu mirisa na aceton u zdrave djece ili tijekom vrućice odnosno infekcije. U prvom slučaju tj. u zdrave djece miris na trule jabuke. Aceton u izdahnutom zraku je posljedica poremećaja ravnoteže masti i šećera i može se vrlo jednostavno otkloniti bolje usklađenom prehranom.

S druge strane aceton koji se javlja tijekom bolesti je odraz pomanjkanja šećera u organizmu kao izvora energije zbog smanjenog unosa (dijete odbija hranu) i pojačane potrošnje, a za osiguranje minimuma energije organizam troši pričuvu tj. dolazi do razgradnje masti što ima za posljedicu stvaranje veće količine acetona i drugih ketonskih tijela (izlučuju se mokraćom). Uz miris na aceton česti su bolovi u trbuhu i povraćanje.

* Kad je dijete bolesno ne treba ga siliti da pojede obrok, ali mu stalno treba nuditi male količine zaslađenih napitaka (primjerice kompot od jabuke , kruške i sl.), a kad počne pomalo jesti najbolje je ponuditi mu obroke sa vrlo malo masti a puno ugljikohidrata (tj. šećera). Jačina zadaha na aceton obično je odraz visine temperature – što je temperatura viša i duže traje miris na aceton što je i znak manjka vode u organizmu (dehidracija).

Stomatitis – kandidijaza usta (soor)

Poremećaj se javlja u novorođenčadi i dojenčadi, a uzrok mu je gljivica Candida albicans. Očituje se pojavom bjelkastih naslaga koje su nalik ugrušcima mlijeka, ali za razliku od njih čvrsto prianjaju uz sluznicu obraza i jezika. Ako se naslage mehanički odstrane sluznica ostaje crvenkasta uz laganu eroziju (ranicu). No obično se promjena u dahu ne primjećuje jer česti obroci (dojenje) imaju učinak pranja sluznice usta.
Infekcija gornjih dišnih putova (grla, tonzila, uha) može biti uzrok zadahu iz usta.

Problemi od strane želuca i crijeva (gastrointestinalni)

* Gastroenteritis (tj. upala sluznice želuca i crijeva) bilo virusna bilo bakterijska dovodi do promjene u intestinalnoj flori tj. bakterijama koje su normalni “stanovnici” crijeva i sudjeluju u procesu probave, slična se promjena događa i u ustima. Uz zadah iz usta mijenja se i izgled jezika na kojem se nađu bjelkaste naslage.

* U tom slučaju pojava zadaha u svezi je sa stanjem crijeva i u neku ruku može biti i korisna u procjeni kretanja bolesti te poboljšanja općeg stanja nakon prestanka akutnog razdoblja bolesti (pad temperature, smirivanje bolova u trbuhu i povraćanja)

* U svrhu poboljšanja i ponovne uspostave normalne crijevne flore korisni su mliječni fermenti. Najčešće se rabe oni tradicionalni no danas postoje i moderni tzv. simbiotici koji sadrže ne samo učinkovite mikroorganizme potrebite za uspostavu normalne crijevne flore nego i tvari neophodne tim bakterijama za njihov rast (prebiotici).

* Treba također imati na umu da i gastroezofagealni refluks može biti uzrok izrazitog kiselog zadaha u dojenčeta sa ovim poremećajem. Razlog tome je ulazak kiselog sadržaja iz želuca u jednjak. Čim se refluks dijagnosticira treba liječenje prepustiti dječjem gastrioenterologu.

Slaba higijena usne šupljine

* ImageHigijena usta ima značajnu ulogu kao dio zdravstvenog odgoja djeteta od rane dobi. Za malo dijete pranje zubi može značiti ugodnu zabavu tijekom dana. Da bi zdravstveni odgoj bio učinkovit roditelji moraju vlastitim primjerom pokazati djetetu što treba činiti, a manje mu o tome govoriti jer ono još ne razumije svrhu pranja zubi. Za početak neka sve izgleda kao igra.

* Već od šestog mjeseca života bilo bi korisno provoditi čišćenje zubnih lukova(desni) nježnim brisanjem gazom nakon glavnih obroka, dok se već u dobi od godine i pol do dvije može početi rabiti i četkica za zube. Naravno najprije će roditelji pokazati djetetu čemu ta nova “igračka” služi, a ono će je postupno usvojiti. Zubna pasta je korisna jer sadrži fluor koji štiti zube od kvarenja (karijes) , no sama četkica ima još značajniju ulogu jer mehanički odstranjuje ostatke hrane. Kemijska razgradnja ostataka hrane posebice šećera uzrokuje u ustima znatnu kiselost i otuda kiseli zadah. Dolazi do oštećenja zubne cakline i zbog erozije cakline dolazi do kvarenja zubi (karijes). Ako dijete ima pokvarene zube, vrlo često ima i zadah iz usta s jedne strane stoga što se u erozijama cakline nastanjuju štetne bakterije, a s druge dijete koje ima karijes manje je upućivano na to da higijeni usne šupljine treba posvetiti znatnu pozornost.

Afte

* Za ovu neugodnu pojavu znaju mnoge mame. Dijete se često žali na bol u ustima i nerijetko govori da ga boli zub, a zapravo se radi o ranici na sluznici usta koja je vrlo bolna. Ovdje se posebice misli na pojedinačne afte ili nekoliko njih koje u početku izgledaju kao mali mjehurić, a potom kao ranica koja može i krvariti. Afte su veoma bolne i dijete zbog boli odbija hranu. Pojavu pojedinačnih afti (koje se javljaju i u školske djece pa i odraslih) treba razlikovati od teškog stomatitisa koji ide sa visokom temperaturom u starije dojenčadi i male djece kao posljedica primoinfekcije virusom Herpes simplex (Gingivostomatis aphtosa herpetica).

* Afte se obično pojašnjavaju kao odraz privremene slabije obrane organizma. Ne postoje posebni lijekovi za liječenje afti, no obično se na ranicu stavljaju sredstva, koja smanjuju bolnu osjetljivost i ujedno djeluju kao dezinficijensi. Pojava afti također je razlog promjeni normalne fiziološke flore usta (“dobrih bakterija“) pri čemu se javlja zadah iz usta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.