Pomozite im da zavole loptu

0
242

Pomozite_im_da_zavole_loptuIgre sa loptom razvijaju motoriku i koordinaciju, ali se „pravi“ treninzi sporta sa loptom ne preporučuju do osmog rođendana. Odaberite loptu sa kojom dete može lako da barata
Lopta je jako važna igračka u odrastanju deteta. Mekane, šarene loptice vrte mu se iznad kreveta već od rođenja, kasnije ih gura u usta da bi olakšalo izrastanje zubića, da bi u uzrastu od tri do pet godina lopta postala i „prava“ igračka. Tek tada dete je u stanju da se sa njom zaista igra, da učestvuje u grupnim igrama sa loptom i da shvati čemu ona stvarno služi. Stručnjaci preporučuju da ne upisujete dete na časove sporta sa loptom do osmog rođendana, već je bolje da dete menja sportove ili, na primer, da ide u školicu sporta, jer će tamo razvijati veštinu i motoriku, ali se neće prerano opredeliti za jedan.

Lopta treba da odgovara detetu, što znači da može da stane u njegovu ručicu i sa kojom lako može da barata. Nije dobro da, na primer, trogodišnjem detetu kupite pravu fudbalsku loptu, jer mu je preteška i neupotrebljiva. Poželjno je i da lopta odskače od zemlje, kako bi dete vežbalo koordinaciju. Takođe, nikada nemojte da vičete na dete ako uništi loptu niti je predstavljati kao nešto jako vredno, jer se može dogoditi da za njom potrči i ode na ulicu.

Mala deca ne mogu sama da se igraju sa loptom i zato im je, bar do pete godine, potrebna vaša pomoć. Igre sa loptom razvijaju motoriku i vrlo su korisne, pa bi trebalo tako da se igrate barem dva-tri puta nedeljno. Kada mališani krenu u školu čitavo telo se intenzivno razvija, pa je jako dobro da dete što češće igra, na primer, „između četiri vatre“. Do škole deca obično savladaju igre sa loptom, umeju da je drže i bacaju jednom rukom.

Teže, velike lopte koje služe u sportovima nisu dobar izbor pre desete godine. Čak i tada trebalo bi da vodite računa o oznaci za veličinu i da je prilagodite detetu. Dostupnost kompjutera i televizije „kriva“ je za to što su deca sve manje fizički aktivna što ima mnogo negativnih posledica na zdravlje i razvoj. To je razlog više da se dete druži sa loptom. Psiholozi tvrde da dok se igrate sa detetom i loptom stvarate jaču i dublju vezu sa vašim mališanom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.