Govorne mane kod dece

0
314

govorne_mane_kod_deceDete koji sisa palac ili cuclu duže od tri godine uzrasta, izložen je riziku od razvoja govornih mana, naravno tu još ima dosta faktora koji mogu uticati na taj poremećaj kao:
-Dugo komzumiranje kašice umesto čvrste hrane, bez žvakanja, a jezik im je neaktivan.
-Ceo dan gledanje televizora i vrlo malo razgovora sa roditeljima, nema vežbanje reči.Uglavnom dan provodi sa malo razgovora.
-Ne poznavanje neke reči ili rečenice, ali zato vešto barata sa računarom.
Ishrana u velikoj meri ima uticaja u razvoju govornih mana.Nekad su deca mnogo više žvakala i ranije su jela čvrstu hranu.Danas kasno počinje  da grize, mišići se olabave, glasovi teže se formiraju.Zato je potrebno detetu dati na vreme čvrstu hranu da bi lakše progovorilo.

Kada treba najranije obratiti se logopedu?

*Ako beba od 5-6 meseci još ne guče, ne reaguje na glasove i zvuke.
*Ako do 10-og meseca ne brblja.
*Ukoliko do 3-će godine nema komunikacije, koja je razumljiva.
*Ako do 5-e godine nema razvijene sve glasove.
U navedenim slučajevima dete zaslužuje obavezan tretman kod logopeda.Od strane zdravstvene službe bi trebalo uvesti obavezan Skrining test u sklopu sistematskog pregleda, kod predškolske dece, bar oko 4-e godine uzrasta za rad uključiti pedijatra i logopeda.
Kod neke dece bez uzroka može da nastaje mucanje uglavnom obuhvata period izmedju 2-5 god uzrasta, kada dete ponavlja odredjene reči, slova, ali to uglavnom prodje samo od sebe čim deteuči više govoriti-koordinira sa mišićima i taj poremećaj iščezne.
Često se vidi greška od strane roditelja, kupuju skupe igračke, poklone, a za razgovor-pričanje ili čitanje nema se vremena.Kod te dece se oseća duhovno siromaštvo.Pogrešno izgovaranje glasova treba ispraviti do polaska u školu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.