Kako odabrati prave cipelice?

0
246

kako_odabrati_prave_cipeliceOd 3 do 6 godina izbegavajte patike

U ovom uzrastu deca više ne treba da nose pantofle jer one mogu da budu uzrok ravnih tabana, savetuje ruski dečji ortoped Anatolij Pukovski. Neka i po kući nose cipele ili sandale sa čvrstim zadnjim delom. Posebno pitanje su popularne patike. Bez obzira na to što kvalitetne patike imaju đon sa oprugom i što dobro fiksiraju stopalo, one preuzimaju sav teret pri hodanju. Posledica toga su „lenja stopala“, što znači da su ligamenti i mišići svoda stopala slabi. To takođe povećava rizik od ravnih stopala.  Patike su odlične za sportske aktivnosti i duge šetnje, ali niije dobro da dete u njima bude po ceo dan. Za odlazak u školu ili vrtić najbolje su kvalitetne cipele.

Do godinu dana pazite na dugmiće

Bebama do šestog meseca ne treba obuća. Čim počnu da sede i puze, kupite prve nehodajuće cipelice jer one pridržavaju članak i fiksiraju skočni zglob. Osim toga, pomažu bebi da se navikne na obuću. Đon nehodajućih cipelica treba da bude mek i savitljiv, а deo koji pokriva prste i petu gusto tkan. Proverite koliko su čvrsto prišiveni dugmad i ukrasi. Male bebe su radoznale, ukrasi su privlačni, pa će one obavezno podići svoje stopalo i stavliti cipelicu u usta. Deci do dve godine proveravajte veličinu obuće na dva meseca. Od tri do šest godina na tri, a od sedam do osam na četiri. Kasnije se rast stopala usporava, tako da od osme do 15. godine noga raste najviše centimetar godišnje, to jest za broj do dva.

Od 1 do 3 godine kupite dublju obuću

Sada je vreme za stabilnu obuću. Važno je da cipele budu iznad članaka. Budući da kod male dece sistem termoregulacije nije dovršen, obuća mora da bude od prirodnih materijala. Đon može da bude od od gume, ali sve ostalo mora da bude od kože kako bi cipele bile higijenski zadovoljavajuće. Zahvaljujući tome, detetu noga neće kliziti u cipeli.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.