Unos mleka kod tinejdžera

0
252

unos_mleka_kod_tinejdzeraTinejdžeri su opsednuti vitkošću, gledaju samo da su u trendu, i veliku pažnju obraćaju na svoje linije, makar da ide na uštrb zdravlja.Istraživači su dokazali da ljudi koji redovno konzumiraju mleko ili mlečne proizvode imaju zaštitu od raznih oboljenja.Odumiranje moždane ćelije, čuva srce od raznih poremećaja, stabilizuje krvni pritisak, imaju bolje pamćenje i dobru koncentraciju.
Posebno je važno tinejdžerima konzumiranje mleka ili mlečnih proizvoda, kiselo mleko, sir, pavlaka, jogurt.Mleko sadrži hranljive materije što je bitno za razvoj skeleta, kosti, zuba, smanjuje rizik od frakture kostiju a u starosti sprečava pojavu osteoporoze.
Mleko sadrži sve hranljive materije: belančevine, masti, ugljenih hidrata, vitamine, mineralne materije, razne organske kiseline, antitela i vode.
Belančevine  se nalaze u tri oblika: kazein, laktalbumin i laktglobulin.
Mlečne masti su sastavljeni od masnih kiselina, i glicerola.Od masnih kiselina najviše se nalazi palmitinska i oleinska kiselina.
Ugljeni hidrati u obliku laktoza (mlečni šećer)-disaharid, koji je sastavljen od glikoze i galaktoze.
Od vitamina najviše ima  vitamin A, B , C, D, E.
Mineralne materije su kalcijum, fosfor u obliku kalcijum fosfata, kalijum, natrijum, hlor, jod i gvoždje se nalaze u tragovima.
Preporuka tinejdžerima je da treba uzimati mleka ili mlečnih proizvoda sa niskokalorične vrednosti, sa sniženim procentom masti, bar svaki dan po jednu čašu mleka jer  neće dodavati novih kilograma i sačuvaće dobro zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.