Tri upale do operacije krajnika

0
257

Tri_upale_do_operacije_krajnikaZimski meseci pogodniji za uklanjanje krajnika. Zahvat traje 10 minuta, a pacijent istog dana odlazi na kućno lečenje
GODIŠNjE doba nije presudno za odluku o operaciji krajnika, ali mnogi lekari tvrde da je bolje uraditi intervenciju tokom zimskih meseci. I docent dr Snežana Sanković Babić, sa Imunološkog odeljenja ORL u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“ smatra da zbog povećanog rizika od dehidratacije i komfora bolesnika u postoperacinom toku treba izbegavati operacije tokom leta, naročito u danima sa jako visokom temperaturom.
Klinička iskustva brojnih domaćih i stranih studija ukazuju da su minimalni uslov za uklanjanje krajnika najmanje tri angine u periodu od godinu dana.

– Operacija nepčanih krajnika preporučuje se posle treće godine, dok je operacija trećeg krajnika koji se nalazi u nosnom spratu ždrela moguća i ranije, ali samo ako za to postoji kliničko opravdanje – objašnjava dr Sanković Babić.

– Treći krajnik je izuzetno važna limfna struktura koja se prva uključuje u imunološku odbranu gornjih disajnih puteva već u prvih 12 sati po rođenju.

U KBC „Zvezdara“ uradi se oko 800 klasičnih hirurških operacija krajnika u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.
Indikaciju za operaciju postavlja specijalista otorinolaringolog uz saradnju sa pedijatrima koji prate dete od rođenja. Ta saradnja je izuzetno važna i zbog preoperativne pripreme deteta (korigovanje anemije, kontrola pulmonalnog statusa kod dece koja imaju opstruktivni bronhitis ili astmu, alergije, kliconoštvo).

– Dete dolazi na operaciju pripremljeno od strane pedijatra koji ga vodi u nadležnom domu zdravlja, a prethodno ga pregleda i anesteziolog – navodi naša sagovornica.
– Mališani koji su pre planirane operacije imali epizodu akutne virusne ili bakterijske infekcije se ne operišu, postupak se odlaže, a dete se upućuje na konzervativno lečenje do saniranja akutne upale.

Operacija trećeg krajnika u proseku traje 10 minuta, a pacijent već u toku dana odlazi kući. Za uklanjanje sva tri krajnika nije potrebno više od 25 minuta, a posle sledi trodnevni boravak u bolnici. Preporučuje se još dodatnih sedam dana jućnog lečenja. U tom periodu obavljaju se do dve postoperacione kontrole.

– Krajnici su važni za celokupan imunitet organizma, ali samo kada su oni sami zdravi – smatra dr Sanković Babić. – Ne postoje, bar prema našem saznanju, kontrolisane kliničke studije koje su pokazale da deca sa operisanim krajnicima češće imaju upale pluća. Celokupna sluznica arodigestivnog puta ima svoje nespecifične i specifične načine kako brani organizam od organskih i neorganskih antigena, u tom složenom sistemu krajnici su samo jedan od pomoćnih imunoloških sistema. Kada se uklone bolesni krajnici to je zapravo samo na dobrobit opšteg zdravlja pacijenata.

Bez toplih napitaka
POSLE operacije nisu dozvoljenji jako topli napici već se preporučuju hladna ili mlaka tečnost – supa, mleko, kašasti sokovi, pavlaka, jogurt – kaže dr Sanković Babić. – Preporučuju se manji i češći obroci od pasiranog mesa, povrća i voća, sladoled ili voćni kremovi, ali nikako slane grickalice sa dodacima jakih začina, ni slučajno gazirana pića. Odraslim pacijentima ne preporučujemo ni upotrebu kafe, alkohola i duvana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.