Dečija koža i sunce

0
251

Dečija koža, kao i mnogi drugi organi u dečijem uzrastu podleže procesu sazrevanja i rasta. Zaštitna funkcija kože kao i sposobnost da se ispolje efekti zaštitnih mehanizama protiv UV radijacije u dečijem uzrastu još uvek nisu razvijeni. Sve pomenute osobine nerazvijene dečije kože čine je izrazito osetljivom prema UV radaijaciji tokom izlaganja suncu.
Pojava karcinoma kože u dečijem uzrastu skoro da je nepoznata, ali napred pomenuta oštećenja kože koja nastaju zbog kumulativnog efekta UV zračenja ili usled neumerenog intenzivnog sunčanja koje može dovesti do pojave opekotina od sunca, započinju upravo u detinjstvu. Naša koža pamti i beleži svaki trenutak koji smo proveli na suncu, dodaje ga svim prethodnim trenucima provedenim na suncu i pravi o tome, počev od detinjstva, zapis kiji se ne može obrisati.

Neretko, tokom letovanja deca provode sate i sate na plaži igrajući se u pesku, pored vode ili u vodi u „plićaku“ samo u kupaćim kostimima, a u pojedinim kulturama i potpuno naga. Roditelji im, da bi ih „zaštitili“ od sunca oblače mokre bele majice za koje veruju da „odbijaju“ sunčeve zrake i štite od pojave opekotina (naprotiv, treba imati na umu da izvesne bele tkanine kada se ovlaže propuštaju mnogo veću količinu UV zraka do kože). Zahvaljujući ovakvom odnosu, navikama i uverenjima roditelja deca su znatno više izložena povišenoj totalnoj dozi UV radijacije (UBA+UVB+UVC) koja dovodi do oštećenja kože koja u kasnijem životnom dobu mogu rezultirati pojavom karcinoma kože.
Izvor: Euromelanoma.org

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.