Streptokokе napadaju zimi

0
216

21691_1_hfStreptokoka je visoko zarazna bakterija loptastog oblika koja nastanjuje kožu i sluznicu disajnih puteva i creva. Najaktivnija je u jesenjem i zimskom periodu, a najčešći je izazivač upale nosa i ždrela, streptokokne angine i šarlaha.
Dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije i načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja „Jedro“, objašnjava da od 27 do sada otkrivenih vrsta streptokoka bolest najčešće uzrokuje beta hemolitička streptokoka A i streptokoka pneumonije.
Đake pogađa šarlah
– Kod dece mlađe od tri godine infekcija streptokokom se u najvećem broju slučajeva manifestuje kao upala nosa ili ždrela. Bolest se prepoznaje po crvenom ždrelu, neznatno povišenoj temperaturi i gušobolji. U težim slučajevima, upala zahvata i srednje uho – kaže dr Raketić.
Kod dece od treće do 15. godine streptokoka obično izaziva anginu i šarlah.
– Angina nastupa naglo, s povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima, groznicom i povraćanjem. Infekcija dovodi i do oticanja limfnih čvorova na vratu, koji su uvećani i bolni – navodi doktorka
Šarlah ima iste simptome kao i streptokokna angina, s tim da se nakon dan-dva pojavljuje i osip karakterističan za ovo oboljenje. Crvene tačkice izbijaju prvenstveno po pregibima, ispod pazuha, na preponama i donjem delu stomaka.
Zaraza se brzo širi
Streptokokna infekcija se, kaže naša sagovornica, širi brzo i lako s deteta na dete, zbog čega među obolelima prednjače školarci i mališani koji borave u vrtićima. Prenosi se kapljičnim putem i preko predmeta, a inkubacija traje između jednog i tri dana posle inficiranja.
– Dijagnoza za streptokoku grupe A postavlja se na osnovu „brzog strep testa“, kojim se za sat vremena utvrđuje prisustvo ove grupe bakterija. Međutim, ovaj test je pouzdan u samo 70 odsto slučajeva, pa se preporučuje analiza brisa u laboratoriji. Rezultati stižu posle 48 sati, ali su apsolutno pouzdani – kaže dr Raketić.
Ukoliko je u brisu izolovano manje od 30 odsto streptokoka a dete nema simptome, terapija nije neophodna. To ne znači da dete nije kliconoša, već da prenosi bakterije na druge u manjoj meri nego mališani koji imaju simptome bolesti.
Dve nedelje terapije
Streptokokа se najefikasnije lečи antibioticima iz grupe penicilina ili cefalosporina, a infekcija obično traje, zavisno od vrste bakterija i vrste antibiotika, nedelju-dve. Ako se ne leči, infekcija ponekad izaziva ozbiljne komplikacije.
Prevencija: higijena i vakcina
Najbolju zaštitu od infekcije streptokokom predstavlja intenzivno i što češće pranje ruku toplom vodom i sapunom, posebno posle kijanja i kašljanja i pre obroka.
Dodatna mera prevencije od streptokoknih infekcija je vakcinacija protiv pneumokoka, koja se sprovodi u većini razvijenih zemalja, ali se kod nas ova vakcina daje samo na zahtev i o trošku roditelja. U našoj zemlji su, navodi dr Raketić, registrovane tri vrste vakcina protiv pneumokoka, zavisno od njihovog soja i uzrasta deteta.
Izvor:Blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.