Zdrave navike se stiču u detinjstvu

0
202

Zdrave_navike_se_stiu_u_detinjstvuDeca unose mnogo kalorija između obroka. Deci bi trebalo davati međuobroke i zdrave namirnice.
Navike u ishrani formiraju se u najranijem životnom dobu, pokazala je poslednja „Nestle studija“ o ishrani. Deca u Americi, recimo, već sa 12 meseci razvijaju nezdrave navike u ishrani, koje mogu da dovedu do gojaznosti u kasnijem životnom dobu.
Rezultati su predstavljeni na godišnjem naučnom sastanku „Društvo gojaznih“ u Orlandu, početkom oktobra. Prema istraživanju, odojčad od 12 i više meseci konzumira trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija kroz hranu van regularnih obroka.
– Primetili smo da loše navike u ishrani počinju u najranijoj životnoj dobi i odražavaju se na decu i odrasle – izjavila je dr Katlin Rejdi, globalni direktor Nauka o ishrani, odseka za dečiju hranu u „Nestleu“. – Veoma je bitno da se postave zdrave osnove ishrane u ranom detinjstvu, u periodu kad se navike i ukus tek formiraju.
Prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovnika Srbije, skoro jedna petina dece uzrasta 7 do 19 godina je umereno gojazna ili gojazna. U Srbiji je tako skoro 12 odsto umereno gojazne dece i 10 odsto one gojazne. Takođe, istraživanje pokazuje da u istočnoj Srbiji ima najviše gojazne dece, a procenat se penje skoro do 14 odsto. Koliko još 2000. godine taj broj je iznosio 4,4 odsto, a za šest godina je broj gojazne dece više nego dupliran.
Nova studija pokazala je da jednostavne navike u ishrani mogu značajno da doprinesu poboljšanju u kvalitetu ishrane dece. Na primer, roditelji bi trebalo da razmišljaju o hrani između glavnih obroka kao o mini-obrocima i da deci nude zdrave namirnice kao što su voće, povrće, jogurt sa niskim procentom masti i hrana od celovitog zrna.
– Ako možemo da edukujemo roditelje o tome kakav sve uticaj mogu da imaju jednostavne promene u ishrani, mogli bismo da sprečimo gojaznost i pojavu hroničnih bolesti kod budućih generacija – rekla je dr Rejdi.
U ovu studiju započetu 2002. godine, bilo je uključeno više od 3.200 dece, što je čini dosad najvećom i najsveobuhvatnijom u Americi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.