Dete traži svoje društvo

0
229

Dete_trai_svoje_drutvoČovek je društveno biće, kako odraslom čoveku prija društvo sličnih interesovanja, tako i detetu gde može da bude aktivan i ravnopravan u igri svojih vršnjaka.Dete koji se nalazi stalno kod kuće u predškolsko doba nije socijalizovan, a baku i deku će vrlo brzo pobediti.
Dete u predškolsko doba, ukoliko se nalazi stalno kod kuće treba pomisliti, kako jedan dan može da prolazi u dosadi.Dete tada spava „dokle hoće“, kasno doručkuje igra se sam ili sa ukućanima i često je u pidžami ceo dan ispred televizora itd.
Polaskom deteta u vrtić sve se menja.Postoji kućni red u vrtiću, gde mora dete da se prilagodi.Za kratko vreme nauči samostalno da se obuče, jede, posprema igračke, samostalno se sprema za spavanje.„Vodi brigu“ samo o sebi.Kada stignete sa detetom kući čak hoće i vama da pomogne u nekim kućnim poslovima.

Socijalizacija:

Dete lako prihvata svet oko sebe i najbolje se oseća u svojoj grupi.Dete traži svoje društvo, svoj rečnik stalnom komunikacijom obogati, spontano bez forsiranja.Ako u grupi vlada prijatna atmosfera, dete će još više zavoleti kolektiv.Odgovoran, primeran i dobar vaspitač će negovati tople dečje duše.

Čovek u malom:

Važno je da dete stekne prave kulturne-higijenske navike za vreme i posle obroka.Kada se dovede u vrtić tamo postoji odredjeni režim, koju mora da poštuje.Interesantno je da pojedinu hranu kod kuće neće da pojede, a u vrtiću čak traži i dodatak.Dete se formira i pretvara se u kulturnu, vrednu i ambicioznu osobu.Zato vam savetujem dragi roditelji, da vaše dete odvedete na „probni period“ od najranjeg uzrasta.Vašem detetu je mesto medju vršnjacima.
Baka i deka se mogu naći sa detetom u preostalom delu dana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.