Zdravlje mališana

0
223

Zdravlje_malianaDa bi smo sačuvali zdravlje mališana u toku cele godine, treba da vodimo brigu o imunom sistemu.

Ehinacea:

Stimuliše imuni sistem, ima antivirusno i protivupalno dejstvo.Ehinacea povećava broj leukocita u krvi, i tako se brani protiv raznih upala.Suplemente za jačanje imuniteta potrebno je koristiti u odgovarajućoj dozi za odredjeni uzrast.Koristiti ne duže od 6 nedelja.

Matični mleč:

Omogućuje regeneraciju svih ćelija u organizmu, stimuliše imunitet, uravnotežava varenje, poboljšava apetit.Preporuka da se koristi najviše 3 meseca, nakon toga sledi pauza.Ukoliko je dete alergično na polen i med upotreba nije preporučljiva.

Vitamin C:

Služi za jačanje imuniteta, ima antioksidativno dejstvo.Najviše ga ima u voću i povrću (kiwi, ananas, limun, kiseli kupus, paprika).Uglavnom do pete godine uzrasta ne treba davati u vidu nekih preperata.

Riblje ulje:

Sa standardizovanim razmerama omega-3-kiselina (EPA i  DHA), bogatom vitaminima A i D, jača dečji imunitet.Daje se predškolskoj deci.

Zdravlje je u čaši:

Sveže iscedjeni voćni sokovi, limunada s malo meda ili žutog šećera, dobri čajevi, pomešani sveži sokovi.Odličan je vitaminski koktel npr. šargarepa, limun, mandarina ili narandža, bar jedanput dnevno da dete uzima.

Jogurt:

Ovaj mlečni proizvod, služi kao napitak jer je pun prebiotika koji čuva imuni sistem i omogućava dobro varenje (normalizuje crevnu floru).

Manje slatkiša:

Deci treba ograničiti, unos slatkog jela.Doručak i večera treba da bazira na mleku i ugljenim hidratima.Užina treba da bude voćna ili mlečna-jogurt, mleko sa biskvitom.Ručak izbalansirana supica, čorbica, povrće, bareno ili pečeno meso bez masnoća, jaje i puno sveže salate.Kod mališana naročito leti treba forsirati dosta tečnosti.
Zdravlje vašeg mališana podrazumeva dobru hranu, dovoljno sna i dosta psihičke i fizičke aktivnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.