Ista briga za sve roditelje

0
243

deca_i_roditeljiPostoje odredjene sumnje, brige koje su zajedničke za sve roditelje, bez obzira na pripadnost nekoj kulturi, naciji, veri.Te sumnje ili brige su: samostalnost, bezbednost, obrazovanje.

Samostalnost:

Do polaska u osnovnu školu dete je u zavisnosti u velikoj meri od roditelja.Kasnije sve se više postane samostalan.Bez obzira na veliku zaštitničku ulogu, širom sveta su roditelji svesni, da je svakako bolje za dete da bude nezavisno i sposobno za samostalan život koji ga čeka.

Bezbednost:

Dete se od rodjenja uči na bezbednost.To je širok pojam, počev od kad se dete prohoda da ne bi pao i razbio glavu.Izbegavanja dodira sa strujom.Pravilno prelaženja ulicom.Da ima dobre drugove, da se nalazi u dobrom društvu.Bezbednost što se tiče okruženja (alkoholizma, droga, pušenja).

Obrazovanje:

Uglavnom roditelji bez obzira na sopstveno obrazovanje, daje se važnost i značaj školovanju za budućnost svoje dece.Nema „Zlatnih pravila“.Svaki roditelj na različiti način vaspitava svoje dete.Nije pametno vaspitavati dete na način na koji su sami roditelji bili vaspitavani.Ne treba slušati okolinu u vezi nekog saveta već sami treba da se odlučit i da nadjete rešenja.Sve što možete pročitati u raznim literaturama, to su dodatne informacije odnosno putokaz za vaš pristup detetu, ali ne kao jedino postojeće rešenje.
Upoznajte svoje dete na najbolji način, naslonite se na vašu intuiciju i imajte pred sobom, da je vaše dete individualna ličnost, ni na koga ne liči.
Ne postoji univerzalna pravila ni recepti za vaspitanja deteta jer je vaše dete jedinstvena.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.