Fitoterapija kod dečije hiperaktivnosti

0
244

Alopatska (zapadna) medicina hiperaktivnost kod dece naziva poremećajem pažnje, hiperkinetičkim sindromom, manjom cerebralnom disfunkcijom i nudi za terapiju lek Ritalin, mada se u obzir uzimaju i psihološki, obrazovni i socijalni faktori.
Kristofer Hobs, herbalista sa dugogodišnjim iskustvom, deli sa nama svoje gledište i nudi savete koji mogu poslužiti kao valjana biljna alternativa u tretmanu ovog problema…

Mnogi praktičari prirodne medicine i herbalisti, posmatraju hiperaktivnost kod dece kao tesno povezanu sa emocionalnom i fizičkom negom.
Detetu je možda uskraćivana naklonost, te pažnja ili mu nedostaju važne hranljive materije kojih nema u savremenom načinu ishrane. Uzimajući u obzir rasprostranjenost ovakve ishrane u današnjim urbanim sredinama, pravo je čudo da problem ne uzima i šire razmere.
Deca su često izuzetno aktivna i energična. Ona poseduju veliku količinu energije koja odraslima često može da izgleda neusmerena i rasuta, što vodi tome da ponašanje izgleda nekontrolisano, i više nego što ono zapravo i jeste.

Mlade osobe često imaju svoj ritam i unutrašnji osećaj u vezi sa načinom na koji se njihova energija pokreće. Ipak, često ne mogu da prepoznaju kada je aktivnost preterana i ovo je mesto gde je potrebno jedno usmerenje kako bi se detetu pomoglo da energiju uravnoteženo i zdravo kanališe. Recimo, umesto trčanja i vikanja po kući, jednako će zadovoljavajuća biti vožnja bicikla ili učešće u nekoj igri napolju.
Šta zapravo znači “hiperaktivno”? Moguće je da su roditelji pod stresom usled posla, finansijskog momenta ili čega sličnog pružili otpor dečijoj prirodnoj energiji u želji da ga uspore i kontrolišu tu energiju na jedan čvrst način. Sa druge strane, mnogi roditelji otkrivaju da, kada su zaista sa svojom decom i pružaju im potrebni bliski i česti kontakt, kako fizički tako psihički, hiperaktivnost postaje manji problem.  
Najvažniji faktori kod dečije hiperaktivnosti, uključuju:

Domen emocionalnog

•    Nedostatak fizičkog kontakta, izraza brižnosti i ljubavi
•    Nedostatak zajedničke aktivnosti i interesovanja
•    Odsustvo pomoći da se energija kanališe na pozitivan način

Ishrana

•    Proizvodi od rafinisanog šećera (slatkiši, med, suvo voće, voćni sokovi)
•    Obrađene namirnice sa aditivima i veštačkim bojama
•    Alergeni iz hrane (najčešće pasterizovani mlečni proizvodi, jaja, brašno i pšenica, paradajz, patlidžan, krompir).

Ostali činioci (sveopšte zagađenosti)

•    Zagađenost teškim metalima (npr. olovo iz farbe ili merkurijum iz zubnih plombi)  
•    Veštačko svetlo
•    Jaka elektormagnetna polja (mobilni telefoni, kompjuteri…)
•    Buka

Biljna alternativa

Lako je na rečima izbaciti šećer iz ishrane, ali često nije lako držati decu podalje od slatkog. Srećom, danas postoje brojne alternative u prodavnicama zdravije hrane. Zaslađivači na bazi složenih ugljenih hidrata kao što je sirup organskog smeđeg pirinča, javorov slad ili ječmeni slad (malteks) su manje svakako bolja varijanta. Postoji sada već popriličan broj namirnica koje su dostupne u prodaji, a koje ih sadrže.

Dva biljna zaslađivača koji su sasvim dovoljno slatki za decu su stevia i sladić.

Za upotrebu stevia lista, jednostavno napravite čaj:

1/2 kašičice ostavite natopljeno 15 minuta u čaši vode, pa dodajte 1/8 šolje maloj količini ječmenog slada ili sirupu smeđeg pirinča, da pojačate ukus slatkog.

Ova kombinacija pomaže da se maskira blaga gorčina koju sadrži stevia.

Stevia je slatka, a ne stimuliše metabolizam. To je biljka koja potiče iz Južne Amerike, gde se vekovima koristila u hrani i napicima. Zanimljivo, to je i zaslađivač koji se koristi za pravljenje koka-kole u Japanu.

Alternativa za dečiju hiperaktivnost

Umesto slatkih napitaka, od kojih su mnogi puni šećera, ili flaširanih voćnih sokova, koji sadrže značajne količine fruktoze, postoji veliki broj ukusnih biljnih čajeva koji se mogu zasladiti steviom ili sladićem – kamilica, nana, kora pomorandže, cimet i hibiskus.

Hibiskus kao rashlađivač

hibiskus 3 dela
kora pomorandže 1 deo
cimet 1 deo

*Probajte i sa dodavanjem malo svežih listova mente u krajnju mešavinu

**Zasladite jabukovim sokom -1 deo soka na 4 dela čaja ili upotrebite čaj stevie  

Pijte ohlađeno ili napravite sladoled na štapiću sipanjem u modle i zamrzavanjem

Druga umirujuća hrana:

Celer i salata ostvaruju umirujući efekat na nerve pa probajte celer napunjen orahovim buterom.  

Sledeće bilje za tretman hiperaktivnosti preporučuju mnogi herbalisti, a sve je široko dostupno u prodavnicama prirodnih namirnica- pojedinačno ili u okviru formula.

Bilje se generalno kupuje kao mešavina za čajeve ili u obliku gotovih proizvoda kao što su kapsule, tablete ili tečni ekstrakti, a mišljenje Hobsa je da su tečni ekstrakti naročito korisni kod dece, jer se mogu sakriti u čaju i soku.

Doziranje je regulisano između 1 ili 2 kapljice pa do 40 ili 50, što se smatra prigodnim za decu, ali u zavisnosti od uzrasta i veličine. Ove tečnosti brzo deluju, već kroz 10 – 20 minuta u poređenju sa biljnim proizvodima, za koje je potrebno da prođe do jednog sata.

Biljni lekovi

1. Cvet crvene deteline—izvrstan izbor u bilo kojoj čajnoj mešavini. Olakšava pročišćenje krvi od toksina/hemikalija, umiruje i preporučuje se da se koristi tokom dužeg vremenskog perioda.
Kao čaj: kašičica u šolju vode; natopljena 20 minuta, piti 1/2 šolje ujutru i uveče.

2. Kamilica – bezbedna, efikasna, nežna i relaksant dobrog ukusa prigodan za decu;

3. Cvet lipe – nešto jača, ali još uvek bezbedna, opuštajuća biljka;

4. Valerijana – relaksant centralnog nervnog sistema, izvrsna kao čaj ili ekstrakt u prahu – jedan od najjačih prirodnih biljnih sedativa, koji pritom nije narkotik i ne stvara naviku;

5. Mačija trava – još jedna blaga pomoć kod zaspivanja i umirenja, bezbedna za decu;

6. Kalifornijski mak—bezbedan sedativ za decu koji se takođe preporučuje kod hiperaktivnosti i teškoće da se zaspi;

7. Divlja salata—kao i prethodno; obično se koristi u mešavini sa drugim biljem;

8. Matičnjak—bilje sa ukusom limuna sa blagim opuštajućim efektom;

9. Kako je hiperaktivnost vrsta stresa, detetu bi odgovarao tretman Avena, divljom zobi koja ima sposobnost da umiruje i hrani nerve, kao i uzimanje kompleksa vitamina C i B;

Primedba: Roditeljima će navedeno takođe biti od koristi kako su i oni pod stresom sa hiperaktivnim detetom.

Drugi prirodni načini umirivanja

**Obezbedite dodatak morskog povrća ishrani – to je odličan način da se detetu obezbede adekvatni mineralni joni koji su suštinski za funkciju nerava

**Napravite detetu biljnu kupku ili natapajte stopala—ovo je tradicionalni način relaksacije – dodajte čaj od cvetova lavande ili nekog drugog umirujućeg bilja, kao što je cvet lipe

**Joga vežbe za decu mogu biti od velike pomoći da se dete opusti i konentriše.

*Masaža; akupunkturne tačke – deci prija dodir.

Tradicionalna kineska medicina posmatra hiperaktivnost kao rezultat vruće jetre.  Dr Holi Igl sa Ancient Roots Medical, iz Santa Cruz u Kaliforniji, kaže da je u svom iskustvu sa hiperaktivnom decom primetila da ishrana koja je suviše kisela, doprinosi iritabilnosti i agitaciji kod dece. Takođe, dr Igl navodi da postoji tendencija ka ekscitabilnosti kada je hormon rasta aktivniji, recimo za vreme periods of izrastanja. Iritacija dečijeg organizma, recimo, kada izbijaju zubi, takođe može biti faktor.

Japanci nazivaju hiperaktivnost bolešću ”slatke bube” i povezuju je sa simptomima svraba, osećanja nemira te teškoće zaspivanja. Dr Igl kaže da blagi sam dodir veoma pomaže za vreme perioda hiperaktivnosti, recimo pred spavanje, da se obezbedi bolji san.

Ona preporučuje i rashlađivanje vatre jetre kineskom biljnom formulom ‘Hsiao Yao Wan’ – Bupleurum sedativnim pilulama. Detetu davati oko 6-8 malih crnih pilula 3 puta dnevno tokom nekoliko nedelja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.