Transkranijski Color Doppler

0
524

Transkranijski_Color_DopplerTranskranijski Color Doppler (TCCD) je ultrazvučna metoda kojom se procjenjuje moždana cirkulacija u djece i odraslih.

Suvremenim „color dopler“ uređajima mogu se prikazati moždane krvne žile, njihov izgled i položaj. Na temelju boje i dobivenog spektra frekvencija procjenjuje se radi li se o arteriji ili veni, te postoje li tzv. krvožilne malformacije. Na temelju brzina protoka krvi, procjenjuje se stupanj suženja krvnih žila, postojanje spazma, a na temelju vrijednosti indeksa otpora, procjenjuje se indirektno i stanje intrakranijskog tlaka. To je poglavito važno kod djece s hidrocefalusom, što između ostalog, pomaže u procjeni žurnosti operacije.

Moždane krvne žile koje se analiziraju ovom metodom u djece su arterije Wilisovog kruga na bazi mozga: dvije prednje, dvije srednje i dvije stražnje moždane arterije. One se prikazuju kroz „akustički prozor“na temporalnoj kosti pored uha. Arterije vertebrobazilarnog (VB) sliva su: lijeva i desna vertebralna arterija, te bazilarna arterija, koje se mogu prikazati kroz „okcipitalni prozor“ na stražnjoj strani vrata.

Pretraga je neinvazivna, bezbolna, jednostavna, nema opasnog zračenja i do sada poznatog negativnog učinka na zdravlje djeteta. Prosječno trajanje pretrage je 15- 20 minuta. Dijete pritom leži najprije na leđima (pri ispitivanju cirkulacije u prednjim, srednjim i stražnjim moždanim arterijama), a potom na trbuhu (tijekom čega se ispituje cirkulacija u vertebrobazilarnom- VB slivu). U novorođenčadi i dojenčadi, moždanu cirkulaciju ispitujemo također u ležećem položaju, kroz veliku fontanelu na tjemenu, zatim kroz tanku temporalnu kost pokraj uha, a djeca pritom mogu biti fiksirana u naručju majke. Optimalno ih je snimati u spavanju, dok je za veću djecu dovoljno da budu mirna tijekom vršenja pretrage.

TCCD je indiciran kod djece koja imaju:

  • ponavljajuće glavobolje: migrene, tenzijske glavobolje, vaskularne i druge vrste glavobolja,
  • ponavljajuće vrtoglavice i sinkope (nagli pad s gubitkom svijesti),
  • parcijalne epilepsije,
  • neuromotorna odstupanja: hemiparezu (oduzetost jedne strane tijela), monoparezu (oduzetost jednog ekstremiteta, tetraparezu (oduzetost sva četiri ekstremiteta), poglavito ako su akutno – naglo nastala,
  • poremećaj svijesti,
  • sumnju na moždani udar i nakon njega,
  • makrokraniju (veliku glavu) ili mikrocefalus (malu glavu), te
  • kod novorođenčadi i dojenčadi s neurorizičnim čimbenicima (nedonoščad, asfiksija na porodu, odstupanje u opsegu glave, dizmorfija..), konvulzijama i odstupanjem u neuromotornom razvoju

TCCD je dakle, neinvazivna dijagnostička metoda sa širokim dijagnostičkim spektrom u dječjoj dobi. No, ponekad se manje promjene na krvnim žilama ne mogu detektirati ovommetodom, pa je u tim slučajevima potrebno učiniti i druge slikovne pretrage mozga i moždanih arterija kao što su Magnetska rezonancija s angiografijom (MRI/ MRA) ili digitalna subtrakcijska angiografija (DSA).
Izvor:poliklinika-helena.hr

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.