Djeca u sportu – smanjiti rizik ozljeda i trajnih oštećenja

0
190

IzokinetickiRoditelji trebaju imati trajni uvid u stvarno zdravstveno stanje svoje djece, i to mora biti roditeljska, a ne briga trenera
Izokinetička dijagnostika i rehabilitacija
Poseban je problem rehabilitacija djece nakon ozljeda ili prijeloma, s obzirom na to da je uobičajenim tehnikama teško utvrditi je li provedeni program rehabilitacije u potpunosti oporavio sve funkcije mišića i zglobova, to više što djeca često prikrivaju smetnje zbog straha od daljnjeg liječenja. Važno je istaknuti i potrebu što bržeg oporavka nakon ozljede kako bi se spriječio nepovoljan utjecaj poremećene statike i kinematike dijelova tijela na ukupan razvoj djeteta.
Netko bi mogao reći da su sve tvrdnje crne. Naprotiv. Današnja medicina upravo je suvremenim tehnikama, kao što je izokinetičko testiranje i rehabilitacija, omogućila rano otkrivanje takvih opasnosti, vrlo egzaktno otklanjanje poremećaja i znatno veće mogućnosti da se osigura puna tjelesna aktivnost i kvaliteta života do duboke starosti.
S obzirom na to da na putu bavljenja sportom ima mnoštvo skrivenih stranputica koje, dugoročno gledano, dovode do poremećaja što se poslije teško ispravljaju, poruka bi trebala biti da se izokinetičkom dijagnostikom i rehabilitacijom može bitno smanjiti rizik ozljeda i trajnih oštećenja mladih koje smo uputili u sportske aktivnosti upravo radi unaprjeđenja zdravlja.
Roditelji trebaju imati trajni uvid u stvarno zdravstveno stanje svoje djece, i to mora biti roditeljska, a ne briga trenera. U tom smislu, u slučaju bilo kakve sumnje treba potražiti stručnu pomoć ili savjet liječnika. A izokinetika, osim što starijima omogućuje učinkovito liječenje artroze koljena, kukova, diskus hernija i sličnih stanja, još više osigurava djeci da uspješno kapitaliziraju svoj trud u sportu, ostanu zdravi i sposobni za sve životne izazove koji ih očekuju.
Izvor:Vaše Zdravlje.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.