Uspavljivanje starijeg dojenčeta

0
245

Uspavljivanje_starijeg_dojenetaSa navršenih šest mjeseci vaše će dijete mnogo lakše ići spavati ako je odlazak u krevet uvijek u isto vrijeme – djeca vole ustaljene postupke.

Dijete ove dobi više neće biti spremno ići na spavanje u nepoznatim uvjetima, pa će se njegov ritam spavanja lako poremetiti promjenom dnevnog rasporeda, primjerice za praznika. Stoga nastojte zadržati uobičajen dnevni raspored čak i ako niste kod kuće.

Spremanje na spavanje učinite što zabavnijim, tako da to vašem djetetu bude ugodan ali nenaporan dio dana.
Kad dijete treba ići spavati?

Na vama je i vašem partneru da odaberete vrijeme koje se dobro uklapa u vaš način života i kojega se uglavnom možete svakodnevno držati. Pobrinite se da to bude dovoljno kasno kako biste oboje bili kod kuće, a da ne bude prekasno kako vam uspavljivanje ne bi oduzelo cijelu večer. Pogodno je vrijeme između 18 i 20 sati.


Obred prije spavanja
– Svaku večer pripremajte dijete za spavanje na isti način: idealno je početi kupanjem, jer je zabavno i opuštajuće. Ako se dijete ne voli kupati, dvadesetak minuta provedenih u nježnoj igri vjerovatno će mu pomoći da se opusti.

– Ako ga još uvijek hranite prije spavanja, činite to u njegovoj sobi tako da je počne doživljavati kao drago i poznato mjesto, a ne kao prostoriju u kojoj ga ostavljaju samog dok se život obitelji nastavlja drugdje.

– Polegnite ga u krvetić zajedno s njegovim omiljenim medom ili mekom igračkom

– U ovom dijelu uspavljivanje može preuzeti vaš partner, tako da oboje sudjelujete u pripremama za spavanje. Ovih posljednjih pola sata mora uvijek biti isto i što ugodnije za vaše dijete, kako bi jasno označavalo kraj dana.

– Pročitajte mu priču – to će mu pomoći da se opusti. Nemojte odustati ako vam se učini da dijete ne sluša: bit će umorno i neće uobičajenom živahnošću reagirati na slike, no to ne znači da vas ne sluša.

– Polegnite dijete s njegovom omiljenom igračkom i poljubite ga za laku noć. Ugasite svjetlo ili upalite noćnu svjetiljku. Nemojte prenaglo otići, provedite još trenutak u sobi prije nego što odete.
Da li je pametno dijete uzimati sebi u krevet?

Noćna hranjenja mogu biti jednostavnija ako dijete uzmete sebi u krevet. Nema opasnosti da legnete na dijete, uz pretpostavku da ni vi ni vaš partner niste konzumirali alkohol ili drogu.

Stavite ga u sredinu kreveta da ga ne biste mogli izgurati van. Kad dijete poraste, na vama je da odredite pravila o zajedničkom spavanju, iako ćete svi bolje spavati ako je svako u svom krevetu. Spavanje s roditeljima može postati navika od koje će se kasnije teško odviknuti.
Izvor:mojezdravlje.ba

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.