Ispoljavanje emocija

0
301

beba-radostOd prvog dana života dete ima puno osećanja, to otvoreno pokazuje.Dete svoje emocije pokazuje na  razne načine.U prvim godinama života emocije su spontane i dete na može da ih kontroliše.Ispoljava svoje emocije kada sisa  palac, plače, ljutnja, radost, škrguće zubima u snu ili možda vuče omiljeno ćebe svuda sa sobom.
Evo šta nam oni svojim emocijama poručuju!
Radost! Veselje i zadovoljstvo će deca iskazati smehom, veselim poskakivanjem.Radosna je kada se igra, ako zaključi da je situacija u kojoj se nalazi smešna.Pokazuje zadovoljstvo kada bude pohvaljena.Za razvoj dečje psihe radost igra važnu ulogu.
Ljutnja! Mala deca uglavnom burno reaguju ako im se uzme igračka, ili ako se odrasli ne žele da se igraju s njima.Ljuti su ako nešto što su zamislili ne mogu da sprovedu u delo.Pokazuju svoj bes, kad ih oblače.Sasvim malo dete može da se ljuti ako shvati da mu želja nije ispunjena.
Ljubav! Roditelji svoju pažnju, brigu, ljubav, ne iskazuju samo svojim prisustvom već i toplim osećanjima. Ljubav je pokretač emocija, osnov za razvoj osećanja, koja se zapaža već od malena.Svoju emotivnu napetost malo dete oslobadja  sisanjem palca, a duševno nespokoljstvo nemirnim snovima.Primetite-zapazite nešto od toga, znajte da je vašem detetu potrebno više strpljenja, ljubavi, aktivnosti koje dete voli, odgovarajuće dečje društvo, put kojim se dete oslobadja svoje emotivne napetosti.
Strah! Kod male dece, strah je najčešći od životinja, nekih prirodnih pojava kao što je mrak,oluja, nova situacija,nepoznata osoba.Već dvogodišnjak strahuje od nekih pojava što izražava kroz nepoverenje i neposlušnosti.Oko treće godine strah se pojavljuje u obliku ružnih snova i svoj strah izražava kroz preteranu agresivnost.Mališan treba da stekne poverenje u sebe kako bi lakše snalazilo u situacijama koje ga plaše.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.