Deca pasivni pušači

0
234

deca-pasivni-pusaciHarvardska škola za javno zdravlje otkrila je da pasivni pušači brže obolevaju od otitis media, naučno ima za infekcije srednjeg uha.

“Naša studija ukazuje na zaštitu dece od dima širom sveta. Posebno ukazuje na to da pored ostalih problema deca, kao pasivni pušači, zbog duvanskog dima često dobijaju zapaljenje srednjeg uha“ rekao je vodeći autor ove studije Hillel Alpert. “Ako roditelji izbegavaju pušenje kod kuće, oni samim tim štite svoju decu od bolesti koji su najčešći uzrok posete lekarima i bolnicama.“

Pasivno pušenje (dim od cigareta koji gori, kao i dim koji pušač izbacuje)povećava nivo nezdravih čestica u vazduhu, uključujući nikotin i druge toksine.
2006. godine američki hirurg pokazao je dokaze koji direktno povezuju pojavu infekcije srednjeg uha kod dece sa činjenicom da su njihovi roditelji pušači.

Otitis media, zapaljenje srednjeg uha, je jedan od najčešćih uzroka posete lekarima i ima ekonomski teret od 3 do 5 milijardi dolara godišnje. Posete lekarime zdog ove dolesti se drastično povećela, na primer 1975. Godine je bilo 9,9 miliona, a 1990. Godine čak 24,5 miliona. Prosečna starost obolele dece je oko 6 godina.

Da bi utvrdili broj domaćinstava bez duvanskog dima istraživači su pregledali neke ranije ankete. Ustanovljeno je da broj domaćinstava bez pušača znatno povećan. 1993 godine je taj broj iznosio 45%, a 2006 godine 86% i da je uzrok tome verovetno povećana svest o opasnosti koju duvanski dim nosi sa sobom.

“Život bez dima je od izuzetnog značaja za zaštitu dece i njihovog zdravlja, sobzirom na veliki broj neželjenih efekata koji nosi sa sobom. Upala srednjeg uha je samo jedna u nizu bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima. Mi smo se fokusirali na ovu bolest, ali nikako ne treba zanemariti sve ostale, koje su i opasnije. Ono od čega vi treba da krenete i da nam pomognete u ovoj borbi jeste da izbegavate konzumiranje cigareta u blizini dece“- dodao je Alpert

Izvor: lekarinfo.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.