Blizanci nisu duplikati

0
267

blizanciRođenje blizanaca dvostruka je sreća za roditelje, ali i dvostruki izazov. Njihovo odgajanje zahteva mnogo veći fizički angažman i dobru organizaciju jer nije jednostavno istovremeno hraniti, presvlačiti, kupati i uspavljivati dvoje dece. Kada se već nekako organizuju oko osnovne nege, roditelje dočekuju nova pitanja i dileme.
Dok ne pođu u školu, a ponekad i kasnije, blizance većinom posmatraju kao paket. Tako se prema njima ponaša većina ljudi iz okruženja, rodbina, komšiluk, društvo iz kraja, vrtića i škole. Oni su uvek „njih dvojica“, „njih dve“ ili „njih dvoje“.
OBRAĆAJTE IM SE POJEDINAČNO
Na okolinu nije lako uticati, ali zato bi bilo dobro da roditelji nauče kako da izbegavaju ovu zamku jer, kako kaže Ljiljana Filipović, psiholog i porodični psihoterapeut, (www.psihoterapija.biz), tretiranje blizanaca kao duplikata može da omete njihov razvoj i da od njih stvori nesigurne osobe.
– Važno je da im se roditelji obraćaju pojedinačno, po imenu. Nije isto kada majka kaže „pospremite igračke“ ili „Milena, vrati lutku u korpu, Dragane, skloni autiće sa stola“. Direktno obraćanje omogućava razvijanje njihovih individualnosti – objašnjava naša sagovornica.
U zamku se lako upada, posebno u ranom detinjstvu kada se još uvek ne uočavaju individualne razlike. Uobičajeno je i da su uvek zajedno, u parku, na izletu, u istoj grupi u vrtiću, u istom odeljenju u školi. Bilo bi dobro omogućiti im da se povremeno i razdvoje, jer bi na taj način do izražaja došle njihove individualne sklonosti.
– Valjalo bi, kad god je moguće, da majka izvede jedno dete, recimo, u park, a otac drugo u šetnju po gradu. Roditelji će tako moći bolje da se posvete deci i omoguće im da ne moraju da se bore za pažnju i vreme provedeno samo s mamom ili tatom. Naravno, ovakve „akcije“ zahtevaju dobru procenu situacije jer razdvajanje može da izazove plač, bes ili strah kod blizanaca – objašnjava Filipovićeva.
U VRTIĆ ODVOJENO ILI ZAJEDNO
Najvažnije je da im se objasni da će razdvajanje trajati kratko i da će se brzo opet naći kod kuće. Mala deca su više vezana jedno za drugo, razdvajanje je teže i zato u početku treba da bude kratko.
Kada dođe vreme za upis u vrtić, pred roditelje se postavlja nova dilema – da li da ih prijave u istu grupu ili ne.
– Nema univerzalnog odgovora na ovo pitanje. Ima argumenata i za „da“ i za „ne“. Deca se u različitim grupama brže osamostaljuju, ne zatvaraju se i ne izoluju od druge dece i, u idealnom slučaju, sklapaju nova, sopstvena prijateljstva.
UZDRŽITE SE OD POREĐENJA
Međutim, ukoliko se radi o veoma vezanim blizancima, upisivanje u različite grupe za njih može da bude traumatično. Zato bi roditelji trebalo dobro da odmere argumente za i protiv. Ako se deca osećaju prijatno i sigurno samo kada su zajedno, onda ih, naravno, ne treba razdvajati. Međutim, ukoliko je jedno dete u senci onog drugog, treba ih razdvojiti da bi se negovao ravnopravan odnos u kome će se svako dete razvijati u skladu sa svojim potencijalima – ističe Ljiljana Filipović i navodi da se sličnim principima treba rukovoditi i prilikom upisa u školu.
Blizanci su, više nego braća ili sestre različitih uzrasta, izloženi stalnom upoređivanju – ko je lepši, bolji, poslušniji… Čak i kad okolina to radi, roditelji bi trebalo da se uzdrže da to ne čine, da neguju saradnju, a ne rivalstvo među decom.
Izvor:blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.