Dečje igre

0
281

dete_se_igraDete počinje da se igra onog trenutka kada primećuje predmete oko sebe i kada može da ih drži u rukama.detetova glavna aktivnost su igre.Nažalost roditelji tome često ne daju značaja, zbog silnih obaveza, nezadovoljstva, stresa pa svojoj deci ne poklanjaju dovoljno pažnje.
Detinjstvo ne bi bilo lepo bez dečje igre.Igrajući dete upoznaje svet oko sebe, stiče nova znanja, navike i veštine.Preko igre dete stiče fizički i mentalni razvoj.Nekad kroz igru deca su naučili zanat pripremali su ih za ulogu koje su čekale kad  porastu.Devojčice su šile i kuvale sa svojim majkama, dok dečaci pravili lukove i strele za lov pripremali da jednog dana i oni će biti lovci.Danas je to sve isključeno, roditelji imaju više obaveza i sve manje vremena za razne igrice.Preko dečje igre i igrice se razvija detetova mašta.Svako dete voli da se igra, jer tako kreira situaciju koje drži pod kontrolom.Dete od svojih roditelja očekuje da se igraju sa njim, ali ne da dominiraju igrom.Nikad ne treba kupovati skupe igračke.Ne treba zaboraviti samo činjenicu da su deca nekad imali krpene lutke, lopte pa su se sjajno igrale.Danas se često vidi, svaki predmet koji na dohvat ruke deteta  odmah pretvori u igračku (plastičnu čašu od jogurta, kutije od sladoleda itd.).Najbolje igračke su one koje , podstiču maštu deteta i teraju da bude kreativno i aktivno.
Važno je kao roditelj da podelimo dečje igre prema uzrastu deteta:
Uzrast do godinu dana: Zvučne igre zvečkama, lutkama koje bebi skreću pažnju jarkim bojama i zvukom.
Uzrast od1-2 godine: igra sa plastičnim sudovima različitog oblika. Igre loptom, balonom, igre plišanim igračkama, čitanje bajki od strane roditelja.
Uzrast od 2-3 godine: slaganje kockice, kućice, pravljenje figura od plastelina ili gline, bojenje likova i čitanje bajke kao večernja  uspavanka.
Uzrast od 4-5 godina: igra loptom, slaganje  kockice, razne društvene igre, igra pamćenja, crtanje, bojenje, igre uz muziku.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.