Roditelj i dete

0
255

roditelj_i_bebaKako majka detetu prenosi karijes?
Mama može da ljubi svog mališana u usta samo ako je ubeđena da nema karijes. Bakterije majka može da prenesi i ukoliko koristi isti pribor za jelo kao i njena beba, ako istom četkicom pere svoje i bebine zube ili ako duva u bebinu hranu.
Bakterije koje uzrokuju karijes mogu se preneti sa osobe na osobu putem sline, pokazale su to brojne studije. Naime, glavni krivac za prenos karijesa je bakterija Streptococcus mutans, koja se s osobe na osobu prenosi slinom, primera radi upotrebom istog escajga, duvanjem u hranu ali i ljubljenjem dece u usta, piše Ordinacija.hr.
U studiji objavljenoj u časopisu Pediatric Dentistry, piše:”Jaki dokazi pokazuju kako su majke primarni izvor prenosa i razvoja bakterije streptokokus kod dece. Ostala istraživanja pokazala su kako postoje i drugi potencijalni izvori, osobito očevi.”
“Na ovu temu urađeno je više studija,” kaže dr Jane Soksman, dečji stomatolog. “Za nastanak karijesa možemo okriviti ljubljenje dece u usta – to je jedan od nekoliko različitih faktora koji zajedno deluju i uzrokuju karijes. Ali, dobro je znati kako je karijes zuba bakterijska infekcija koja se može preneti sa jedne osobe na drugu, naročito u detinjstvu dok izbijaju prvi zubi. Tada su zubi najosjetljiviji.”
Jedino roditelji sa aktivnim zubnim karijesom mogu preneti bakteriju Streptococcus mutans putem sline. No, Soxman ističe, kako je prenos sline pune bakterija samo jedan deo slagalice.
Zubni karijes uzrokuje niz drugih faktora, a to su genetika, oralna higijena i prehrambene navike, kao što su dozvola detetu da pije zaslađene sokove ili mleko ili prekomerna upotreba slatkiša.
Bakterije koriste šećer kako bi proizvele kiselinu koja uništava caklinu. Dečji zubi posebno su osjetljivi na karijes.
“Kada prvi zubi tek izbiju, zubna caklina je vrlo osetljiva. No, karijes ne utiče samo na prve zube. Ako je bakterija dovoljno dugo prisutna u ustima, kasnije ostaje i u trajnim zubima”, kaže Soxman.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.