Dislalija

0
277

Dislalija je poremećaj artikulacije koje se manifestuje u nepravilnost ili nemogućnosti izgovora pojedinih glasova.Dele se na organske, nasledne, psihološke i spoljašnje.
Uzrok dislalija može biti poremećaj u anatomiji artikulatora govora kao što je poremećaj vilice, zuba, rascepi usne u nepca, kratak jezik, zadebljan jezik, velik jezik, slabije pokretan jezik.
Kod otogenih dislalija postoji i oštećenje sluha.Gubitak sluha nepovoljno utiče na usvajanje govora.Blaži gubitak sluha može uticati na sam izgovor dok jači oštećuje govor i jezik zatim artikulaciju.Dolazi do poremećaja ritma, intonaciju, glasa i gramatike.
Sekundarni uzroci se modifikuju prema okolini loš govorni uzor od svoje okoline.Dete poprima loše i dobre strane, služi se govorom neprimerenim za dečji uzrast.Roditeljski perfekcionizam, nedovoljna stimulacija deteta, zaostajanje u intelektualnom razvoju.
Klinička slika:može se reći da je dislalija poremećaj izgovora i označava pogrešnu artikulaciju pogrešan izgovor pojedinih glasova, pogrešan iskrivljen izgovor odredjenih glasova.Artikulacioni poremećaj se vide na glasovnom sistemu kao predilekcioni glasovi to su sledeći:r, s, c, z, č, š, ž, itd. po zvučnosti su slični pa ih dete teško razlikuje.Njihova artikulacija zahteva finu motoriku jezika.
Sigmatizam (sigmatismus) označava neispravan izgovor glasova s,z, c, š, č, dž. Kod male dece radi se o zameni ili ispuštanju tih glasova,dok kod odraslih se radi o iskrivljenom izgovoru.
Postoji i lateralni sigmatizam koji nastaje zbog rasta zubai jezik postavlja sa strane lateralno.Rešava se govornom terapijom.
Rotacizam (rotacismus) poremećen izgovor glasa r, koji se može tolerisati do treće godine a posle potražiti pomoć logopeda ili fonijatra i mišljenja otorinolaringologa.
Lambdacizam (lambdacismus) je poremećaj izgovora l, i lj, zatim gamacizam je poremećaj izgovora glasa g, deltacizam je poremećaj izgovora glasa d, tetacizam je poremećaj glasa t.
Tetizam (thetismus) je govorni poremećaj gde veći broj suglasnika prelazi u d ili t. To je već ozbiljniji poremećaj u CNS-u.
Kod dece se može čuti tepanje i dislaliju, koji se znatno razlikuje jedan od drugog.Naime tepanje je neadekvatna artikulacija u ranom detinjstvu do pete godine života,  dok je dislalija patološki poremećaj artikulacije ne samo kod dece već postoji i kod odraslih.
Lečenje:zavisi od uzroka postojanja, ako je poremećaj govora nastaje zbog prepreke, nedostatka, nepravilnosti potrebno je uraditi hiruršku korekciju ukoliko je uzrok nepoznat potrebne su govorne vežbe.Važno je obratiti pažnju na izgovor deteta od malih nogu do školskog uzrasta, jer ako postoji neki poremećaj to se kasnije negativno utiče na pisanje, čitanje i učenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.