Vanbračno Dete

0
294

Zavisno od moralnih i drugih shvatanja u jednoj odredjenoj kulturi, na vanbračnu decu se gleda veoma različito. 
Možemo razlikovati dva tipa vanbračne dece:
A) tip koje društvo prihvata i 
B) tip koje društvo ne prihvata.
Vanbračno dete koga društvo ne prihvata je najviše je podvrgnuta opasnostima od uskraćivanja materinske brige.Do skoro se na činjenicu da neke neudate devojke ostanu trudne gledalo se kao  “ teški moralni pad „, ili kao nezgodu u životu. Na prevenciju, i na moral, kao na kontraceptivna sredstva, i saveta nije se obraćala dovoljna pažnja. Da bi smo ušli u problematiku ove dece, moramo razmotriti karakter i porodičnu pozadinu roditelja vanbračne dece. Devojka koja ima  vanbračno dete često proizilazi iz nepovoljne porodične sredine i pokazuje neurotični karakter, pri čemu vanbračno dete sama po sebi predstavlja jedan simptom njene neuroze.

 

Zaštita vanbračne dece

Postoji jedini izlaz da se stvori realan plan za njihovu zaštitu i negu kad su već rodjena. Pitanje svakako postoji : Treba li dete da ostane majci, ili da se pristupi adopciji. Majka vanbračnog deteta, pravno-socijalnom sistemu oseća se bezbednijom, pogotovo zaposlena majka, koja dobija pravo na dečji dodatak i time ima izvesnu materijalnu sigurnost.
Osećanje ambivalencije prema detetu zbog ekonomske nesigurnosti, koja je značajan faktor kod  neudatih žena u pravno-socijalnom sistemu, gde se na vanbračno dete gleda kao na nezakonito dete. Često najbliža okolina vanbračne majke zauzima odbojan stav prema detetu što čini da se kod majke razvija duboka osećanja grešnosti i da se mržnja prema vanbračnom ocu  koju ju je ostavio prenese i na dete. U takvim situacijama treba sa raznim intervencijama pomoći majci da izađe iz neurotične situacije, a u drugom planu pokušati da se izmeni mentalna klima u njenoj najbližoj okolini.
U slučaju neuspeha na ovom planu terba tražiti rešenje u adopciji ili smeštaju kod hranitelja, ako je majka saglasna s takvim rešenjem.U situacijama kad majka nije sposobna, da preuzme brigu nad detetom (suviše mlada majka, nezaposlena, maloumna, psihički nestabilna), kod takvih slučajeva treba što pre naći adekvatno rešenje.   

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.