Sindrom pretučenog djeteta

0
291

Definicija
Sindrom pretučenog djeteta definira se nizom ozljeda koje doživljava dijete, a rezultat su ponavljanih nasilnih radnji koje nad djetetom izvode roditelji, staratelji i/ili susjedi. Ovaj oblik fizičkog zlostavljanja ima za posljedicu teške fizičke i psihološke traume djeteta.

Nazivlje
Za ovaj se sindrom još koristi naziv zlostavljanje djeteta.
Engleski naziv: battered child syndrome

Znakovi i simptomi
Dolazak k liječniku ili u hitnu službu s ozlijeđenim djetetom i neuvjerljivim objašnjenjem o nastanku ozljede najčešće uzrokuje sumnju kod medicinskog osoblja. Često je traženje medicinske pomoći odgođeno.
Zlostavljanje se prepoznaje na djetetu po slijedećem:
– modrice su najraniji i najvidljiviji znak zlostavljanja, a imaju oblik šake, prstiju ili predmeta (pojasa)
– opekline – najčešće na stražnjici, anogenitalnoj regiji, gležnjevima, člancima, dlanovima, tabanima. Specifični znaci opeklina nastaju kad se svjesno dijete umače u vrelu vodu. Opekline mogu biti nanesene električnom grijalicom, štednjakom, cigaretama i drugim vrućim objektima
– tamne oči i podočnjaci kod djeteta
– znakovi ljudskih ugriza
– znaci udaraca pojasom
– znaci gušenja oko vrata
– kružni znakovi oko članaka ili gležnjeva (zavrtanje)
– razdvojeni šavovi kostiju glave
– oštećenja koštanog sustava, učestali prijelomi i znakovi starih prijeloma na rendgenskoj snimci; osobito su sumnjivi prijelomi kod djece koja su premlada za puzanje i hodanje
– znakovi krvarenja u pozadini oka
– znakovi ozljede unutarnjih organa
– „shaken-baby syndrome“ – tresenje djeteta kod neutješnog, neprekidnog plača. Posljedica je najčešće djetetov oštećen mozak i krvne žile.

Uzroci i rizični čimbenici
Zlostavljanje se najčešće događa u trenutku kad je zlostavljač pod velikim stresom te se iskaljuje na djetetu. Zbog veličine i snage zlostavljača dijete je obično značajno ozlijeđeno ili čak ubijeno. Rizični čimbenici su:
1. gdje su roditelji/staratelji psihički bolesne i mentalno zaostale osobe
2. roditelji/staratelji ovisnici
3. kombinacija alkoholizma i depresije učestala je u zlostavljača
4. gdje su roditelji/staratelji bili žrtve zlostavljanja
5. slabije educirani roditelji/staratelji
6. samohrani roditelji
7. obitelj živi u teškim socijalnim uvjetima
8. fizički ili mentalno retardirana djeca
9. djeca „teškog“ temperamenta
10. hiperaktivna djeca
Dijagnoza
Na sindrom pretučenog djeteta treba posumnjati kad ozljede djeteta ukazuju na mogućnost namjernog nanošenja ili su teže nego da su nastale slučajno. Ponavljane ozljede, neuvjerljivo objašnjenje roditelja/staratelja o nastanku ozljeda te kašnjenje dovođenja djeteta liječniku izazivaju sumnju. Osim pregleda djeteta i traženja znakova zlostavljanja u dijagnostici pomažu rendgenske snimke, ultrazvuk, snimanje mozga, pregled očne pozadine te krvne pretrage.
Obavezno je potrebno kontaktirati socijalnu službu.
Prilikom istraživanja zlostavljanja djece potrebno je nadići učestalo društveno mišljenje kako je zlostavljanje djece sporadična pojava i kako biološki roditelji nikad ne bi naudili svom djetetu.
U ovakvim je slučajevima potrebno mnogo više od istraživanja okolnosti nastanka trenutne ozljede. Puna istraga zahtijeva razgovor sa svjedocima mogućih prethodnih ozljeda, razgovor s roditeljima i starateljima pri čemu se traži njihovo objašnjenje ozljeda. Roditelje/staratelje je potrebno intervjuirati odvojeno jer zajednički razgovor može otežati istragu. Zlostavljač obično nema nikakvo objašnjenje za ozljede ili navodi vrlo neuvjerljiva objašnjenja koja ne odgovaraju vrsti i težini ozljeda. Zlostavljači često mijenjaju objašnjenja ako uoče da se prvo objašnjenje ne slaže s medicinskim činjenicama i stanjem djeteta. Skale, kaučevi i dječji krevetić često se navode kao krivci za ozljede. Istraživanja, međutim, pokazuju kako djeca ne umiru od padova s takvih dijelova pokućstva te su ozljede obično blage i ne uključuju teške ozljede glave. U gotovo svakom slučaju zlostavljanja zlostavljač mijenja sadržaj svojih izjava ili se izjave obaju roditelja/staratelja razlikuju.
Potrebno je razgovarati s drugim ukućanima, rodbinom, nastavnicima i prijateljima koji su mogli imati uvid u ponašanje odrasle osobe prema djetetu. Također je važna medicinska dokumentacija o prethodnim ozljedama i bolestima. Po mogućnosti treba pregledati mjesto gdje se dijete navodno slučajno ozlijedilo. Treba istražiti medicinsku povijest obitelji, tražeći znakove zlouporabe alkohola, droga, depresije, mentalne retardacije, kriminalnog ponašanja itd.
Nakon primanja djeteta u medicinsku ustanovu nužno je napraviti fotografije ozljeda koje kasnije mogu služiti kao dokazni materijal za sudski proces. Kod istrage ubojstva djeteta potrebna je obdukcija. Ukoliko postoje znakovi seksualnog zlostavljanja potrebno je uzeti briseve tijela i odjeću kako bi se provela identifikacija počinitelja. Isto tako kod tragova ugriza treba pokušati uzeti uzorak sline za identifikaciju.

Liječenje
Tjelesne ozljede liječe se postupcima prikladnim za vrstu ozljede. Savjetovanje sa socijalnom službom i razgovor s roditeljima obavezni su. Ponekad se dijete privremeno ili trajno oduzima roditeljima/starateljima. Kad se radi o sindromu pretučenog djeteta vrlo je važna terapija kod psihologa i dječjeg psihijatra.

Komplikacije
Zlostavljanje djeteta često uzrokuje oštećenje mozga, estetsko nagrđivanje djeteta, sljepoću, invalidnost i smrt. Zlostavljani pojedinci često imaju tjelesne i emocionalne ožiljke tijekom cijelog života.

Prevencija
Ukoliko se prepoznaju situacije u kojime djetetu prijeti zlostavljanje tada se ono može i spriječiti. Tada je potrebno savjetovanje i nadzor nad obitelji. Potpora drugih članova obitelji, nastavnika, susjeda i prijatelja vrlo je važna za prevenciju zlostavljanja djece.
Upozoravajući znaci su:
– prethodno zlostavljanje djeteta ili druge djece u obitelji
– manjak roditeljske ljubavi i brige
– zanemarivanje djeteta u svakom drugom smislu
– zlouporaba alkohola ili droga
– emocionalni problemi ili psihijatrijske bolesti roditelja/staratelja
– roditelji/staratelji koji su u djetinjstvu bili zlostavljani
– stresan život članova obitelji

Prognoza
Oporavak djeteta ovisi o vrsti i težini ozljeda, liječenju i učinkovitosti socijalne službe. Učestalo fizičko zlostavljanje često dovodi do prihvaćanja tog modela rješavanja problema – zlostavljana djeca odrastaju i postaju i sami nasilnici.
Izvor:Medicina.hr

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.