Ljubomora kod dece

0
303

Ljubomora kod deceLjubomora je vrlo snažan osećaj, čak i kod odraslih, ali  je još teže podnose deca mladja od 5 god.
Sebičnost, nedruštvenost, osećaj nesigurnosti často podstakne od snažnog osećanja ljubomore, zbog rodjenja mladjeg brata, ili sestrice.
Ljubomora spada u životne činjenice i ne može se potpuno izbeći u porodičnom životu. Teška ljubomora malog deteta može dovesti do ozbiljnih poremećaja u njegovom životu.
Da bi se to sprečilo, sve treba pokušati. Dobro je unapred obavestiti dete, da će dobiti brata ili sestricu, ( samo ne treba obećati pol deteta ), jer deca vrlo ozbiljno shvaćaju obećenja ove vrste. Dolazak drugog deteta ne sme uticati na život prvog deteta. Kada se majka vrati iz porodilišta kod kuće obično nastaje veliko uzbudjenje. Majka je umorna, uzrujana. Otac žuri po kući i pomaže. Starije dete sve to posmatra zbunjeno sve što se dogadja, i oseća se napuštenim. Ako je moguće dete treba odvesti na šetnju, pre nego majka i novorodjenče stigne kući.
Kad je uzbudjenje prošlo, sve je stavljeno na svoje mesto i majka se malo odmorila, vreme je da se prvo dete vrati kući. Majka će ga zagrliti i porazgovarati s punom pažnjom.
Kad dete bude spremno majka će započeti razgovor o novorodjenčetu. Treba dopustiti da mu doda bočicu, sa vodicom, da pomogne oko kupanja, da drži peškir.
Potrebno  je da dete oseća koliko je važno oko novorodjenčeta. Na taj način će se uključiti u nezi bebe. Dok se majka brine oko novorodjenčeta, starijem detetu veliku utehu pruža  igra sa lutkom i sa raznim igračkama. Dete može na različite načine ispoljavati svoju ljubomoru. Kada uzme drvenu kocku i udari mladje dete po glavi jasno je da je razlog ljubomora, ili da saopšti majci  „a sad je vreme da se vrati natrag u bolnicu“.
Zatim noću može opet početi mokriti u krevet, pa čak i danju. Lepo je ako starije dete ne pokazuje ljubomoru, prema mladjem detetu ili samo pod posebnim okolnostima. Dobro je verovati da uvek postoji nešto ljubomore i nešto ljubavi bez obzira da li se to ispoljava ili ne. Opštenito govoreći, ljubomora je najjača kod deteta mladjeg od 5 god. jer ono najviše zavisi od svojih roditelja. Dete iznad 6 god. postoji samostalnije i stvara svoj vlastiti položaj medju drugarima.  Jako svesni roditelji mogu poći dako daleko da se naprosto osećaju krivima što imaju novo dete, i stide se ako ih starije dete vidi da se s njim bave. Zato moraju biti vrlo pažljivi, prema starijem detetu i to bez straha i bez griže saveti.
Dosad smo i previše govorili o ljubomori starijeg deteta pa smo zanemarili mladje dete. Njemu je isto potrebna pažnja i ljubavi. Srećom prvih meseci života ono prespava tričetrvtine dana, pa tako imamo malo vremena da mu pokažemo svoju nežnost, ali zato imamo vremena za starije dete.
Njemu prvih meseci svakako treba više pažnje i ljubavi. Najvažnije je da svako dete u porodici oseća kako ga njegovi roditelji vole kakvo jeste, bez obzira na pol deteta.
Nikakvo uporedjenje ne dolazi u obzir. Nekad bude sukob izmedju dece, oni i sami mogu braniti. Najbolje da se majka ne meša u sukob izmedju dece. U nekim slučajevima može mirno i odlučno da se reše problemi. Nekad treba pronaći neku zgodnu drugu zabavu za decu, da bi skrenuli pažnju na svadju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.