Odlazak na spavanje

0
291

Odlazak na spavanjeUvek treba sve učiniti da dete podje u krevet uvek zadovoljno. Postoji nekoliko razloga,zašto jedno dete rado ide u krevet, a drugo se nećka i prepire se. Nastojite da odlazak u krevet bude ugodan i prijatan. Dok detetu nije barem 3-4 godine, odnosno dok nije u stanju da sam odluči kad je vreme za spavanje, odvedite ga u krevet i nemojte terati rečima. Odojče odnesite nežno, sa puno ljubavlju u krevetac. Veće dete vodite ga za ruku i razgovarajte sa njim  što ga upavo zanima. Dete voli neku igračku da sa njim spava lutka, kuca, maca medvedić itd.
Najbolje mu pročitati neku bajku ili mu ispričajte pričicu koja je interesantna. Deca mnogo radije odlaze na spavanje ako im u krevet date neku zgodnu igračku, koja će im biti društvo.
Igračka će detetu pružiti osećaj sigurnosti i predstavlja druga, to je svakako dobro za njega. Čovek je društveno biće. Ako je dete jedinac oseća se usamljeno kad sam spava u sobi. Tako može udahnuti život u društvu igračaka. Ne treba se bojati da će igračke smetati u krevetu. Ono će jednog dana prestati potrebu za ovakvim igračkama.
Odojče spava onoliko koliko mu je potrebno.
Dvogodišnjem detetu treba 12 sati spavanja noću i 1-2 sata odmora danju. Dnevni odmor postaje s vremenom kraći izmedju 2-6 godina, dok noćni odmor ostaje isto.
Izmedju 6-9 godine dete će skratiti noćni odmor za jedan sat. Oko 12 godine, ono će oduzeti još dva puta po pola satat i kasnije će odlaziti u krevet.
Ovo su prosečne vrednosti nekoj deci terba više odmora, nekoj manje. Popodnevni odmor zavisi od temperamenta i živahnosti pojedinog deteta. Ako dete prviše skače, odmor mu je potreban bilo ono mladje ili starije.Dete 2-3 godine zna skočiti iz kreveta i izaći iz  sobe tek što mo ga polegli. Obično kaže-izmisli da je žedno, ili želi na nužnik. Uvek treba naći uzrok zašto to čini. Glavni uzrok bično bude usamljenost, naročito se radi o jedincu što je vezan za roditelje. Ako roditelji odlaze od kuće dete se boji, da ga ostave samog i želi znati gde se oni nalaze.
Da biste ovo sprečili nastojite da dete zadovoljno odlazi u krevet. Nikako nemojte dečju sobu zaključati,  jer dete pati od straha pa će da pojača osećaj nesigurnosti. Ostavite svetlo u sobi ako on zahteva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.