Polenska alergija u dečjoj dobi

0
9

Polenska alergija u dečjoj dobiAlergija na polen neki nazivaju kao „peludnu groznicu“ ili sezonskim alergijskim rinitisom.
Alergija na polen javlja se usled kontakta sa alergenom jer imunološki sistem proizvodi antitela imunoglobulin E ili IgE.Oni proizvode histamin koji izaziva simptome alergije ili alergijsku reakciju.
Uzročnici polena potiču od drveća, trave, cvetova, korova.Polenova zrna pomoću vetra, strujanjem vazduha stižu svuda u okruženju.Klimatske promene-globalno zagrevanje pojačava polenske alergije.Leta su toplija i sve više fitohemijskog smoga će se pojaviti tokom suvih dana.Povećava visoka koncentracija ozona, azotnih oksida i drugih zagadjivača i simptomi se pogoršavaju.Povećava koncetracija ugljen dioksida u vazduhu i pojačanog oslobadjanja polena.
Simptomi alergije na polen su: očni nadražaj, začepljenje nosa, kijanje, vodeni sekret iz nosa, suvi kašalj, urtikarija, svrab, grebanje u grlu, otežano disanje, iscrpljenost i umor.
Alergije već počinju od marta meseca pa traju do oktobra.
Dijagnoza:
Razne alergije postavlja se alergolog na osnovu alergološkog ispitivanja raznim testovima.
Lečenje:
Poseta alergologa pre početka sezone alergije na polen zbog ublažavanja simptoma i adekvatne terapije.Detetu ili sami sebi možete pomoći sa oralnim antihistaminicima, to su lekovi koji sadrže loratadin.
-Dekongestivi u vidu spreja, kapi, tablete.Sprejovi su vrlo korisni jer sadrže oksimetazolin.
-Fiziološki rastvor (slani rastvor), smanjuje iritaciju nosa.
-Antialergijske kapi za oči, najbolje su koji u sebi sadrže antihistamine i dekongestive.
Koristiti hranu koji neće iritirati imuni sistem i blokira histaminske receptore.To su: djumbir, citrusi, kurkuma, paradajz, losos.Hidracija organizma značajno ublažava alergiju na polen.
Prevencija:
Uzimanje lekova pre sezone polena bar dve nedelje ranije.Budite manje aktivni na otvorenom kada je prisutnost polena visoka.Svakodnevno kupanje i pranje kose pre spavanja.Prozore držite zatvorene za vreme sezone polena.Nosite naočare za sunce.
Pridržavati se uputstva alergologa.
Na kraju treba znati da je polen nevidljiva opasnost, nalazi se svuda oko nas i ne može se izbeći.Skoro sve biljke proizvode alergen i zato treba znati živeti u okruženju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.