Ekrinizam ili poremećena senzorna obrada

0
26

Stručna terminologija naziva Ekrinizam u digitalnom svetu preterano provedeno vreme ispred ekrana, tableta, laptopa, mobilnih telefona kod dece jer razvija se niz negativnih uticaja na mozak.To je poremećaj sličan autizmu.
Manifestuje se sa problemom govora, komunikacije i koncentracije.Neželjeni efekti boravak ispred ekrana su najopasniji po bebe, decu do druge i treće godine.Može da se razvija tzv.pseudoautizam.Za razliku od autizma dete registruje okolinu ali ne reaguje već ignoriše, povećava problem sa socijalizacijom, oštećenje vida, koštano mišićnog sistema.
U predškolskom uzrastu od 4-7 godina starosti zavisnost od ekrana drugačije se manifestuje ne razlikuju virtualni od stvarnog sveta.To se vidi u autoagresivnosti ili heteroagresivnost gde nastaje poremećaj ličnosti različitog spektra.
To je pošast modernog doba ili može da se definiše kao „online bolest“.Detetov mozak dobija veliku količinu informacija što ne može obraditi a s druge strane luči oksitocin
(hormon hipofize), koji je odgovoran za zadovoljstvo.Prevelika količina oksitocina dovodi do WOW efekta.Taj isti efekat dete doživljava kada slaže slagalicu, poredja kocke, ali ne u toj meri i dete postaje nezainteresovano za igranje sa raznim igračkama.Može se reći da je dete uskraćeno za učenje, znanje-istraživanjem kroz igru.
Zanimljivo je pomeranje prsta po ekranu ili drugim digitalnim stvarima ali nastaju time posledice to su:kašnjenje u govoru, poremećaj ponašanja, pažnje, neodazivanje na ime, poremećaj senzorne integracije, slabije razvijena gruba i fina motorika, okolina ga ne zanima.Nabrajane posledice su slični kao znaci autizma-dete razvija unutrašnji svet koji su nezavisni od onoga u kojem živi.
Deteta do 2 godine uzrasta ne treba izložiti ekrana bilo kog tipa, kasnije odrediti vreme 15 minuta a nakon treće godine  pola sata zatim izneti dete na svež vazduh u dvorište ili u parku, gde može da se igra sa drugarima.
Postoji terapija po nazivu: Neurofeedback pomoću koje se može regulisati način rada mozga.Praćenje električne aktivnosti EEG i davanje povratne informacije, trajno promenuti, smanjiti, ukloniti simptome poremećaja koncentracije, poteškoće sa učenjem, nesanice, loše raspoloženje.Ova vrsta terapija nije zamena za tradicionalni tretman kao logopedija ili neuropsihijatrijski tretman već je samo dopuna kojem se pomaže mozgu da bude uspešnija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.