Postkovid sindrom kod dece

0
429

Postkovid sindrom kod decePo pravilnom nazivu multisistemski inflamatorni sindrom kod dece je stanje-skup simptoma koji se istovremeno nalazi u različitim organima sa inflamatornih, zapaljenskih simptoma uključuljući:pluća, bubrege, srce, mozak, oči, gastrointestinalne organe, kožu.
Simptomi se manifestuju u vidu opšteg lošeg stanja, groznice, bolovima u stomaku, povraćanje, dijareju, osip, umor, bol u vratu.
Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece znači skup simptoma koji se manifestuju u postojanju istovremenih inflamatornih simptoma u različitim organima.Uglavnom se javlja kod dece mladje od 10 godina.Javlja se sa groznicom i ima najmanje 2-3 prateća simptoma.Pokazalo se da dete imala virus koji uzrokuje kovid-19, ili su bili u blizini nekoga sa kovid-19 infekcijom.Ta deca su bila zdrava pre zaražavanja sa kovidom.
Moguće je teorijski kao kod odraslih nastala je tzv. „citokinska oluja“, proteini i preizraženi odgovor organizma na kovid infekciju.Kada se toj deci uradi serološko ispitivanje vidi se da imaju antitela što znači da su imali kovid-19, sa promenom na Skeneru i RTG pluća.
Prateći znakovi su kardiovaskularne disfunkcije, hipotenzija, upalni markeri SE, CRP ili prokalcitonin su povišeni to je dokaz da se očigledno radi o kovidu-19 infekciji.Ono što je dobro ta deca odlično reaguju na terapiju.Oporavak je prilično kratak, retko su sa komplikacijama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.