Pred novogodišnje praznike

0
282

Pred-novogodinje-praznikePred novogodišnje praznike roditelji uvek u nedoumici kako da obraduju svoje mališane i izaberu pravi dar u moru ponuda u trgovinama.

DA li svom mališanu za poklon kupiti najnoviju skupu igračku „transformersa“, „Ben Tena“ ili „brac“ lutku, uz bojazan da će mu dosaditi do kraja praznika? Ili se, pak, odlučiti za nešto što će mu biti korisno, ali ga neće oduševiti? Ovo su najčešće muke većine roditelja, kako se bliži Nova godina i jutarnje otvaranje poklona ispod jelke.

Psiholozi kažu da, mnogo pre samog sadržaja poklona, decu oduševljava pakovanje u ukrasne papire, iza zatvorenih vrata, krišom pripremanje iznenađenja, a zatim i sam ritual darivanja u porodici.
– Pokloni su jako važni u porodičnim odnosima, a pogotovo oni novogodišnji, jer je to retka prilika kada su svi na okupu – kaže školski psiholog Branka Tišma. – Njihova finansijska vrednost mnogo je manje bitna nego sama činjenica da smo se oko drugog člana familije potrudili. Potrebno je da tu ideju i prenesemo na našu decu, kako bi se i ona tako ponašala prema svojim prijateljima i bližnjima kasnije.

 

Kako bi mališanima pokazali da je samo darivanje, zapravo, ono najbitnije i najlepše, Tišma savetuje da se i deca uključe u pripremu za praznike. Da bi im što bolje prenela praznična atmosfera, preporučuje se da ih roditelji uključe i u sve delatnosti oko Nove godine, kao što su kićenje jelke i doma, ali i pomaganje u pripremanju trpeze. Iako nemaju još svoj novac, potrebno ih je stimulisati da sama osmisle poklone za svoje ukućane.

– Svake godine pravimo ukrasne čestitke i sitnu grnčariju pred novogodišnje praznike – kaže vaspitačica Jelena Nikodijević iz jednog novobeogradskog vrtića. – Deca ih posle nose roditeljima i ponosna su što mogu i oni nešto da im poklone. Dobro je da mališane vaspitamo da nađu način da prema drugima budu pažljivi.

Pre nego što, konačno, uđemo u prodavnicu po neki dar, najbolje je konsultovati se sa sopstvenim detetom, ali indirektno.

Iako iznenađenje sledi kada poklon otvorimo, ceremonija iščekivanja i šuškanja ukrasnog papira pre nego što dar ugledamo – ima pravi terapeutski uticaj.
Izvor:Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.