Kako boje u vrtiću deluju na decu?

0
307

Kako boje u vrtiću deluju nadecu?Igračke namenjene mališanima mladjim od šest godina uglavnom su šarenog i veselog kolorita.Stručnjaci upozoravaju da sa bojama ne treba preterivati jer može da dovede do prevelike stimulacije deteta.Važan je faktor odabir boja, u pitanju su sveže nijanse svetlonarandžasta, zelena, žuta.Zidovi okrečeni takvim bojama stvaraju topao i prijatan prostor.Postoje tzv.mirujuće boje većina ljudima je plava boja omiljena.
Boja neba, mora simbolizuje mir, harmoniju i slobodu.S druge strane zelena boja asocira na prirodu, drveće, biljke, cveće.Zelena boja simbolizuje harmoniju i rast.U prostoriju gde deca borave ne treba dodavati previše kolorita jer šalju previše signala do dečijeg mozga.
Dete ne može da ostane koncentrisano kada u vidokrugu nadje puno šarenila.U ormanu  gde se slažu kutije sa igračkama treba ih staviti u istobojne kutije ili staviti istobojne nalepnice ispisano velikim slovima KOCKICE, LEGO, SLGALICE itd. i postaviti ih na police.Tako će deca naučiti i slova zatim reči.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.