Dečije gliste

0
297

Dečije glisteDečije gliste su crevni paraziti, žive u tankom crevu.Mogu se primetiti golim okom u stolici, liče na končiće, duge su oko 3-5 mm.Najpoznatija vrsta glista je Enterobius vermicularis.
Učestalost kod dece odnosno infestacija glistama raširena medju decom u porodičnim grupama, dečjim vrtićima, školama, kampovima.
Crvi mogu biti valjkasti i nalaze se u donjem delu probave.Životni ciklus gliste je prvo jajašce pa larva i glista odvija se kroz telo oko 2-6 nedelja.Progutana jajašca (ženska) stiže do perianalne regije (obično noću), da bi položila jajašca izmedju kožnih nabora i izaziva svrabež.Larve se izležu iz jajašca i vraćaju se do rektuma i donje delove creva.Jajašca mogu da prežive na sobnoj temperaturi i do 3 nedelje.Mogu da se rašire po sobi, na krevetu, odeći, nameštaju, igračkama.Novi domaćin ih može progutati ili ponovo zaraziti prenosom prstima iz perianalnog područja do usta.
Ukoliko primetite da se dete češe oko guze, sigurno je u pitanju glista.Mogu biti i drugi simptomi bolovi u stomaku, ili bol oko slepog creva.
Jako je važna higijena ruke često pranje posteljine i stvari koju dete koristi.
Dete od treće do desete godine može da dobije veliku valjkastu glistu-Ascaris lumbricoides.
Zaraza se širi prljavim rukama, neoprano voće, povrće.Simptomi su bolovi u stomaku, mučnina, temperatura, infekcija disajnih organa.
Deca od pete do petnaeste godine mogu se zaraziti  bičastom glistom-Trichuris trichiura.
Zaraza se vrši preko ruke ili hrane koja je zagadjena zemljom sa jajašcima.Simptomi su blagi sa sluzavim-krvavim prolivom, redja anemija što se vidi iz krvne slike.Tu mora da se leči cela porodica zbog zaražavanja.
Dijagnoza:
Kada se sumnja na zarazu sa glistom uvek treba uraditi analni bris i krvnu sliku.
Lečenje:
Primenjuju se lekovi antihelmentici (Mebendazol, Soltrik, Prazikvantel, Vermox.Ima raznih šema doziranja, ali je najbolje da se daju dve pojedinačne doze za sve članove porodice, po jedna tableta ili sirup u intervalu od 7 dana što diktira životni ciklus parazita.Nakon druge doze bris može da se ponovi.
Kako sprečiti dobijanje glista?
-u svim kolektivima strogo treba ispoštovati higijenske mere, gde je dete nosilac parazita
(kod kuće takodje važi za posteljinu, krevet i za sve predmete što dete koristi).
-često pranje ruke radi sprečavanja autoinfekcije
-nema povratka u kolektiv do izlečenja

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.