Razmaženo Dete

0
322

Dete ćete razmaziti onda, kad ste neprestano uz njega, pa i onda kad ne treba nikakve posebne pažnje. Dete oko kojeg ste po čitav dan, okrećete, posmatrate, oči ne skidate-nauči neprekidnu pažnju. Koristi priliku da se negde popne,  cvili i  jeca istog časa.  Svakako dete mora biti okruženo ljudima koji ga vole,  brinu i štite ga.  Kad malo odraste bitće u stanju da ih nadje čim mu zatreba.
Sa detetom treba obzirno i priljateljski postupati.  Da zna svoja prava,  da ne dopustimo da bude nepristojno i grubo. Treba da ceni ljude oko sebe,  a  naročito svoje roditelje, svoje drugove,  da ima osećaj dokle je granica njegovog ponašanja.
„Razmaženo dete nije sretno ni u svojoj vlastitoj kući.“ Kad podje medju druge ljude bilo to u 2,4,6 godini očekuje ga ružno iznenadjenje. Otkriva da niko nije spreman da mu se klanja. Ustvari, svakoga mrzi zbog njegove sebičnosti.
Ako Vaše dete zahteva od Vas da se igrate,  i ako ste umorni-recite mu odrešito i veselo da ste veoma umorni.  Sada ćete malo da se odmorite, a on sam da se igra.  Deca moraju da se osećaju sa roditeljima, da budu poslušni.  Dete će postati obzirno,  pristojno nikako ne zbog kazne,  prema svojim roditeljima, već zbog  ljubavi i poštovanja koje za njim oseća.
Dete će imitirati svoje roditelje.  Vremenom će upoznati njihovu dobrotu,  narav razumevanje,  i poštovanje.

Dragi roditelji-izbegavajte pretnje,  svadje,  sukobe po gotovu kazne.
Nekad kad je prilika takva tražite u vas pogrešnu metodu vaspitanja,  možda ste vi upotrebljavali pogrešne metode,  „Greška je u Vama“.
Sebičnost, nedruštvenost je osećaj nesigurnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.