Koje dete treba da uzima preparate od gvoždja

0
56

Koje dete treba da uzima preparate od gvoždjaPreparati gvoždja treba da se primenjuju ne samo anemičnoj deci, već deci kod koje se očekuje razvijanje malokrvnosti.Zdravo odojče rodjeno u terminu ima dovoljnog gvoždja za prva četiri meseca života.Ukoliko je beba na prirodnoj ishrani, znamo da majčino mleko sadrži vrlo malo gvoždja, zato treba dodati 1mg/kg dnevno čim napuni četvrti mesec, odnosno do uvodjenja hrane bogate gvoždjem.Bebe koje su na adaptiranom mleku dobijaju dovoljno količine gvoždja iz mlečne formule.
Deci uzrasta od 6-12 meseci potrebno je 11 mg gvoždja na dan.Dohrana sa povrćem i mesom nije dovoljna što se tiče potrebe sa gvoždjem.
Maloj deci od 1-3 godine treba davati 7 mg gvoždja dnevno.Pored redovne ishrane je povoljno davati preparate gvoždja u vidu tableta ili kapima uz primenu C vitamina jer povećava apsorpciju gvoždja.
Deca rodjena pre termina treba da dobiju najmanje 2 mg/kg gvoždja na dan do 12-og meseca života, ukoliko su na majčinom mleku-prirodna ishrana, počevši od mesec dana uzrasta.Ako je beba na mlečnoj formuli obogaćen gvoždjem, takvo mleko treba davati i sa dopunskom ishranom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.