Infekcija

0
464

Infekcija  je skup poremećaja prouzrokovanih prodorom mikroorganizama u čovekov organizam.Prouzrokovači infekcije su veoma različiti: bakterije, virusi, protidi ili jednoćelijska bića, protozooe, gljive.Ti prouzrokovači infekcije imaju manje ili veće specifičnosti.Specifični su oni koji izazivaju istu bolest kao  Kohov bacil tuberkulozu.Manje specifičan je stafilokok, koji može da prouzrokuje više vrsta oboljena.Infekciju često olakšava smanjena otpornost organizma, bilo kog porekla: premorenost, prehladjenost pothranjenost, šećerna bolest.
Većinu infekcija izaziva klica iz spoljne sredine  (hetero-infekcija),  ali ponekad su izazvane razvojem klica u samom organizmu.mogu biti bezopasne, ali ako je njihova virulencija povećana usled smanjenja odbrambenih mehanizma organizma  (autoinfekcija).

Sredstva odbrane

Organizam se brani od infekcija raznim sredstvima.Na ulaznim vratima (rana, sluzokoža itd.), i na limfnim ganglijama stvara odbrambeni mehanizam.
Broj belih krvnih zrnaca se povećava, da bi se svarivanjem razorile klice-fagocitoza.
Inficirani domaćin se brani na specifičan način stvarajući tkiva i antitela.

Vidovi infekcije

Lokalna infekcija ispoljava se na mestu, gde su klice prodrle.Može biti u pitanju koža, sluzokoža, žlezda itd. Infekcije mogu da izazovu lokalnu odbranu pomoću limfnih žlezda.Lokalna infekcija može da bude praćena opštim znacima bolesti: groznica, nesanica, leukocitoza i da izazove imunološku reakciju organizma.
Opšta infekcija je kada klice probiju barijeru koju organizam stvara na mestu njihovog ulaza, oni prodru u krv koja ih prenosi po celom organizmu.Ako se klice javljaju samo povremeno u krvi po sredi je bakterijemija.Ali ako se klice stalno nalaze i razmnožavaju u krvi zove se septikemija.
I u jednom i u drugom slučaju mogu biti zahvaćeni udaljeni organi tadaje u pitanju žarišna infekcija ili septikopijemija.
Žarišna  (fokalna infekcija) se nalazi u tkivima, organima u vidu žarišta  u koje su klice dospele krvotokom.
Limfni sistem takodje može da bude prenosilac klica i toksina, dok nervni sistem može da sadrži viruse pogodne za prenošenje u različite organe.
Polazno mesto često je zubna infekcija, zatim disajni putevi kao sinuzitis, organi za varenje itd.
Najčešća stanja u kojima je posredi fokalna infekcija su sledeća:
-krvotočne manifestacije, endokarditis, flebitis,
-reumatske manifestacije artritis, reumatizam, poliartritis,
-disajne manifestacije, pleuritis, apsces, pluća,  akutna i gnojna obolenja pluća,
-infektivni nefritisi,
-želudačno-crevne manifestacije  gastritisi, entero kolitisi, pankreatitis.
Uzrok ovih poremećaja mogu biti apsorpcija gnoja  (piofagija), zubnog, nosnog,plućnog porekla.
Skrivena infekcija ne ispoljava se nikakvim kliničkim znacima  i ako organizam stvara antitela,  koja daju manje ili više siguran imunitet.Osobe koje imaju skrivenu infekciju mogu rasejavati bolest, iako su na izgled dobrog zdravlja zovu se takve osobe  “ kliconoše“.
Toksi-infekcija stvaraju one bakterija koje produkuju toksine i izlučuju ih  (egzotoksini).Zapaženi poremećaji potiču od zahvaćenih nerava tim toksinima koje raznosi krv.Takva toksi infekcija je tetanus.
Infekcija u hirurgiji
Mogu sažeti u dve velike grupe:
a) hirurška intervencija u cilju lečenja  infekcioznog procesa.Kod septičkog ognjišta panaricijum, holecistitis, flegmona.Prilikom intervencije se mora poštovati odredjeni principi:
-duge incizije
-široko otvaranje gnojne kolekcije,
-traganje sa stranim telima  i njihovo odstranjivanje ukoliko su prisutna,
-drenaža gumenim trakama ili drenovima.
Zahvaljujući antibioticima opasnost od regionalnog ili opšteg širenja infekcije se znatno smanjilo.Pridržavanje osnovnih pravila je neophodno.
b)postoperativna infekcija je još uvek najčešća komplikacija.Može da bude težak septičan slučaj zbog koga se vrši operacija i koji se manifestuje naglim porastom temperature pre nego što se jave znaci gnojenja.Češće je po sredi sekundarna infekcija  razne rane i hematom.

Infekcije u akušerstvu

Pod nazivom puerperalne infekcije podrazumevaju se sve lokalne, regionalne i opšte infekcije koje se javljaju posle porodjaja i imaju svoje polazno mesto u genitalnim kanalima, traumatizovanim samim aktom porodjaja.Može biti u pitanju medjična ili vulvarna infekcija, endometritis, peritonitis, flebitis, sepsa.
Pre otkrića asepse i antisepse bakteriologije i antibiotika te infekcije bile su uzrok paravih dramatičnih epidemija u materinstvu.Profilaksa infekcije je od najvažnijih elemenata za vreme trudnoće, porodjaja i babinjare.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.