Ascites

0
307
Ascites predstavlja nakupljenu tečnost u slobodnoj trbušnoj duplji i javlja se kod mnogih oboljenja i poremećaja u trbušnoj duplji.

 

Uzrok nastanka

Ascites se najčešće javlja kao komplikacija u cirozi jetre, kod pogoršanja bolesti. Više faktora učestvuje u nastanku ascitesa: visok portni pritisak, hipoalbuminemija, efektivni volumen plazme, opšta vaskularna permeabilnost, poremećaj limfotoka.Takođe, javlja se kod akutnog difuznog peritonitisa, u alkoholnom hepatitisu, karcinomu jetre, pankreatitisu, tumorima peritoneuma (trbušne maramice).

 

Klinička slika

Osim simptoma bolesti koja je uzrokovala ascites, pregledom se zapaža uvećanje trbuha, kolateralni krvotok na prednjem trbušnom zidu, fenomen fluktuacije, fenomen sante leda, a često se javljaju i hernije ( kile).

 

Dijagnoza

Pored kliničkog pregleda, potrebno je uraditi i ultrazvuk, abdominalnu punkciju i ispitati makroskopske i laboratorijske osobine ascitne tečnosti (određuju se specifična težina, ukupan broj ćelijskih elemenata, broj leukocita i leukocitarna formula, maligne ćelije u sedimentu, zasejavanje na bakteriološke podloge, određivanje ukupnih proteina, određivanje glukoze, triglicerida, amilaze, LDH.).

 

Lečenje

Kod nekih bolesnika ascites se smanjuje posle restrikcije natrijuma i vode. Ako nije došlo do pozitivnog efekta primenjuju se diuretici. Kod bolesnika sa enormno velikom količinom ascitne tečnosti koristi se paracenteza (abdominalna punkcija ascitesa). Odstranjuje se 4 – 5 litara ascitne tečnosti sa istovremenom primenom plazma ekspandera. Ukoliko su sve terapijske mogućnosti iscrpljene primenjuju se šant operacije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.