Periartritis kolena

0
216

Perartritis je zajednički naziv za sve promene koje se odigravaju na strukturama oko zglobova i odnosi se na oboljenja zglobne kapsule, burzi, mišićnih tetiva, njihovih omotača, mišićnih i ligamentarnih pripoja za kosti i fascija.

Uzrok nastanka

Periartritis najčešće nastaje posle mikrotrauma i statičkih poremećaja.

Klinička slika

U kliničkoj slici dominira bol u predelu kolena koji se potencira pri nekim pokretima i otežava hod, kao i pojava ograničenog otoka koji potiče od zahvaćenih burzi. Najčešće oboleva enteza pes anserinusa na unutrašnjoj strani tibije, neposredno ispod kolenog zgloba. Od tridesetak burzi koje se nalaze u predelu kolena, od kliničkog značaja su supra i prepatelarna i infrapatelarna burza. Poplitealne burze koje komuniciraju sa zglobnom šupljinom nazivaju se Bakerove ciste.

Dijagnoza

Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, koristimo se i laboratorijskum nalazima, rendgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom.

Lečenje

Lečenje svih ovih periartikularnih promena se sastoji od lokalnog ubrizgavanja glikokortikoida i fizikalnih procedura sa primenom analgetika. Iz Bakerove ciste se sadržaj uklanja punkcijom, a retko se pristupa hirurškom uklanjanju ciste.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.