Invaginacija

0
580

Invaginacija označava terminologiju uvlačenje jednog šupljeg organa (uglavnom creva), u sebe samog.
U embriologiji: Invaginacija je izraz i obeležava pojavu u toku koje se zid neke šupljine ili pokrivač neke površine, udubljuje neku slepu šupljinu.
U patologiji: Akutna crevna invaginacija je oboljenje koje se kod odojčadi javlja izmedju trećeg meseca i prve godine života.Češće je kod muške dece, benigno je ako se na vreme preduzme lečenje.U slučaju zakasnelog lečenja ili velikih promena nastaju teške komplikacije kao što je perforacija, nekroza, ruptura creva.
Mehanizam:akutna crevna invaginacija nastaje prodiranjem  „teleskopažom“ creva u sebe samog, slično stvarajući u isto vreme začepljenje i uklještenje krvnih sudova u vratu invaginacije.
Znaci, kod potpunog zdravog odojčeta početak je uvek nagao i težak ispoljava se veoma oštrim bolnim krizama praćenim nemirom, povraćanjem a pri palpaciji trbuha bol se pojačava.
Krize su u naletima  izmedju kojih se dete smiruje i zaspi.Primećuje se potpuna nepodnošljivost hrane, dete odbija hranu.
Pri pregledu rano se mogu utvrditi tri znaka:
-prekid prolaznosti creva, pelene nisu uprljane stolicom od pojave bolnih kriza.
-otkrivanje tumefakcije u trbuhu to je prava invaginacija.
-pri rektalnom tušeu pregled prstom uvučenim kroz čmar u rektum-prst rukavice je zaprljan krvlju.Pojava krvi iz čmara je znak da ne treba čekati odmah uputiti hirurgu.Nakon ultrazvučnog pregleda postavlja se dijagnoza i već je odredjeno njeno sedište:kolo-količka, ileo-količka, ileo-ilealna.

Lečenje

Lečenje akutne invaginacije odojčadi je hirurško, čime se prvo omogućava dezinvaginacija, zatim utvrdjuje stanje crevnog zida, koji se ako je nekrotizovan ili perforisan mora se resekovati.
U izloženim postupcima treba biti oprezan, jer je mogućnost postojanje dvostruke ili višestruke invaginacije, tako da se jedna nalazi na tankom crevu, i na desnom kolonu 
( ileo-ceko-količka invaginacija).Druga na gornjem delovima tankog creva  (ileo-ilealna invaginacija).
Kod odrasle dece i odraslih invaginacija je znatno redja.Uvek je sekundarna pojava usled neke prepreke.U kliničkom pogledu slika je kao u ileusu usled uomčavanja, a dijagnoza invaginacije se postavlja samo za vreme intervencije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.