Skolioza

0
277

Skolioza je lateralna iskrivljenost, devijacija kičmenog stuba.Prema tome označavaju sve iskrivljenosti kičmenog stuba.Razlikuje se dve velike grupe skolioza:
1) Koštane  (strukturne) skolioze ove su praćene rotacijom kičmenih pršljenova u odnosu na vertikalnu osovinu.Ova rotacija ili torzija ispoljava se u dorzalnom ili lumbalnom delu kičme grbom ili izvijanjem koji su lokalizovani na konveksnom delu krivine.Naročito se ispoljava kada se takva osoba nagne napred.
2) Skoliotičan stav u kome ne dolazi do rotacije kičmenih pršljenova.Kad se osoba sa takvim stavom nagne napred, iskrivljenost kičmenog stuba nestaje, ne može se primetiti ni grba niti izvijanje.

Koštane skolioze

Uzroci su mnogobrojni, prema njima ove skolioze mogu podeliti na: kongenitelne skolioze, kao posledica koštanih anomalija, različiti poremećaji razvoja kičmenih pršljenova, strukturna asimetrija pojedinih delova skeleta.

Skoliotičan stav

Može da bude posledica, nejednake dužine donjih ekstremiteta, paralize izvesnih mišića trupa ili neke kontrakture usled bolova.Kao lumbago dovodi do pojave analgičnog položaja.
Posebno su važne i brojne promene, koje su posledica lošeg statičkog položaja odnosno držanja dece školskog uzrasta.Takvo loše držanje je obično bez vidljivog uzroka i naziva se defektno držanje školskog doba, prognoza mu je dobra stanje se lako može popraviti korektivnom gimnastikom i plivanjem.
Najčešći klinički oblici skolioze u odnosu  na životno doba je:
skolioza odojčeta u većini slučajeva imaju dobru prognozu ukoliko se na vreme odnosno što ranije otpočne sa lečenjem.
skolioze malog deteta, koje su utoliko teže ukoliko je devijacija izrazitija a mogu se pogoršati još više u pubertetu.
skolioze adolescenata, čija težina zavisi od stepena iskrivljenosti.Evolucija im je manje ili više brza što zavisi od tempa rasta.Ovakva skolioza se naziva idiopatska skolioza adolescencije.Uglavnom se manifestuje kod devojčica u blizini puberteta.
-skolioza kod odraslih osoba, kad se radi o skoliozama iz detinjstva ili adolescencije.Često su praćeni reumatičkim bolovima ili kontrakturama.

Lečenje skolioze

Preventivne mere su najvažnije i njihovo rano otkrivanje.Potrebno je obratiti pažnju na pojavu umora kod deteta,mršavljenje, nejednaku visinu ramena, nesimetrične lopatice, asimetriju u predelu kukova.Sa mogućim uzrocima skolioze otpočeti dovoljno rano i lečenje se može preduzeti na vreme.Stim se stabilizuje i ograničava se dalja oštećenja, ponekad su potrebni i odgovarajući aparati za njihovu namenu.

Lečenje skolioze u pravom smislu reči

Pravo lečenje obuhvata više specijalnih postupaka kao na primer motorna reedukacija, primena odgovarajućih aparata, hirurška intervencija.U svakdnevnoj praksi primenjuje se kineziterapija, korekcija odgovarajućih segmenata kičmenog stuba gde postoji devijacija.Zatim simetrični ili asimetrični pokreti .Naučene vežbe primenjivati svaki dan kod kuće.
Uključujući po potrebi  mider-steznik.
Hirurško lečenje je namenjeno najtežim ili evolutivnim oblicima skolioze i sastoji se u artrodezi pojedinih kičmenih pršljenova, putem kalema koji se stavlja u konkavni deo devijacije.
Hirurška intervencija  se ne primenjuje ukoliko pethodno postignuta korekcija zadovoljavajuća sa dobrim uspehom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.