Svrab otkriva bolest

0
281

dr-koza_150x0SVRAB kože može da ima nebrojeno uzroka. Od obične suvoće kože, posebno kod starijih osoba, do niza sistemskih oboljenja. Zato je neophodno strpljenje lekara i pacijenta i pažljivo traganje za mogućim uzrokom, odnosno njihovim isključivanjem, kaže dr Nada Pantić, dermatovenerolog iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Prema njenim rečima, svrab može da bude posledica uzimanja pojedinih lekova (eritromicin, fenotijazini, aspirin…), alkohola, oboljenja jetre i žučnih puteva, bubrega, štitaste žlezde, dijabetesa, anemije, hematoloških bolesti, tumora ili infekcija parazitima.

– Atopijski ekcem takođe može da bude uzrok svraba bez vidljivih promena na koži, kao i pojedini oblici koprivnjače -objašnjava dr Pantić. – Tako, neko može da ima astmu i istovremeno svrab na koži, a neko ne mora da ima ni astmu ni alergijsku kijavicu, ali da ima preosetljivost kože, odnosno svrab.

Poseban oblik naziva se psihogeni generalizovani svrab (pruritus) i njega u razmatranje treba uzeti tek pošto se isključe svi prethodno navedeni sistemski uzroci. Ovaj oblik svraba čest je kod sredovečnih, poslom preopterećenih muškaraca.

– Kod ovih pacijenata obično preovlađuje depresivno raspoloženje, strepnja, nezadovoljstvo i nestrpljivost – dodaje dr Pantić. – Svrab na koji se osoba žali je nepodnošljiv, stalan, ili u naletima koji obično prate trenutno raspoloženje. U tom slučaju pacijent treba da leči primarnu tegobu, a dermatolog samo posledicu, odnosno svrab koji kod nekih pacijenata može da bude sa veoma vidljivim posledicama, ranama i ožiljcima.

Veoma često svrab se javlja kod starijih ljudi. Gotovo svaki drugi pacijent u poznim godinama žali se na svrab kože. To je, kako kaže dr Pantić, posledica gubitka vlažnosti kože koja neminovno dolazi s godinama. Njima se prepisuju emulijentne kreme, i preporuka je da svakodnevno hidriraju kožu mlekom, ili kremama za telo.

Takođe, kod kontaktne alergije, koja se javlja kod ljudi koji zbog prirode posla često imaju kontakt sa određenim supstancama, (gumom, cementom, plastikom), može doći do pojačanog svraba na određenim delovima tela. Tada je svrab uglavnom praćen i crvenilom, ili drugim manifestacijama na koži.

– U tom slučaju radi se takozvani pač test, kojim se ispituje na koju supstancu od mogućih 17 je pacijent alergičan – kaže dr Pantić. – Zanimljivo je da su najčešće u pitanju alergije na supstance iz šampona i deterdženata, kao i metala iz bižuterije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.