Holesterol i dijabetes

0
262

Holesterol_i_dijabetesDijabetes može da smanji protektivno dejstvo takozvanog „dobrog“ holesterola, odnosno holesterola visoke gustine (HDL), ali kada oboleli od šećerne bolesti uzimaju lek niacin – koji utiče na porast nivoa HDL-a, to zaštitno dejstvo može ponovo da se uspostavi, poručuje tim švajcarskih stručnjaka. Holesterol HDL smanjuje rizik od srčanih oboljenja time što čisti lipoproteine niske gustine (LDL), odnosno takozvani „loš holesterol“ iz arterija i usmerava ga u jetru, preko koje se izbacuje iz organizma. Nekoliko skorašnjih studija, takođe je sugerisalo da HDL šiti arterije podstičući obnovu i zaceljivanje njihovih ćelija.

Kod dijabetičara, međutim, dobar holesterol može da ima manju protektivnu ulogu, napominju stručnjaci ciriške Univerzitetske bolnice. Oni su u saradnji sa nemačkim kolegama iz hanoverske Medicinske škole, uporedili zaštitno dejstvo na krvne sudove HDL-a kod deset zdravih ispitanika, sa onim kod 33 obolelih od dijabetesa 2 i metaboličkog sindroma (stanja koje karakteriše i nizak nivu dobrog holesterola). Svi ispitanici sa dijabetesom su, inače, primali statine da bi snizili nivo lošeg holesterola. Utvrđeno je da je kod dijabetičara zaštitno dejstvo HDL-a na krvne sudove „značajno umanjeno“ u odnosu na ono koje ima kod zdravih ispitanika.

Potom su ispitanici dijabetičari podeljeni u dve grupe – polovina ih je primala placebo, a ostali niacin produženog dejstva, pod imenom „niaspin“. Posle tri meseca kod dijabetičara koji su primali niacin je registrovan povećan nivo HDL-a, kao i znatno unapređenje njegove protektivne funkcije, pa su krvni sudovi tih pacijenata bolje funkcionisali nego ranije. Budući da je ovo bila studija manjeg obima, švajcarsko-nemački tim naglašava da su neophodna dodatna istraživanja, koja bi pokazala da li dijabetičari zaista imaju korist od uzimanja niacina produženog dejstva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.