Toksoplazmoza

0
397

Toksoplazmoza je parazitno oboljenje čiji je uzročnik protozoa toxoplasma gondii.Često je bez simptoma.Toksoplazma živi u unutrašnjosti mononuklearnih ćelija gde se i razmnožava.Čovek se zarazi jedući inficirano meso nepečeno ili nedovoljno pečeno.Infekcija može da nastane još sa inficiranom povrćem iz bašte.Ako se razboli trudna žena kod novorodjenčeta se može javljati vrlo ozbiljna forma bolesti nazvana urudjena toksplazmoza.
Toksoplazmoza se deli na: 1) urodjena 2) stečena  3) imunokompromitovana

-Urodjena toksoplazmoza

Se javlja kao posledica infekcije fetusa obolele trudnice, njena infekcija obično bez simptoma.Oštećenja koja nastaju u centralnom nervnom sistemu odlikuju se:
-Hidrocefalijom ili mikrocefalijom bez normalnog razvoja moždane mase,
-Konvulzivnim krizama,
-Nekim poremećajima tonus, psihomotorna zaostalost,
-Mnogobrojnim cerebralnim kalcifikacijama
-Oštećenje vida
Periodu u kome nastala infekcija dete se radja u različitim fazama bolesti:
*U primarnoj fazi se odlikuje uvećanom jetrom i žuticom,
*U sekundarnoj fazi su istaknuti neurološki i optički poremećeji,
* U tercijalnoj fazi ili fazi sekvela su najteža stanja.

-Stečena toksoplazmoza

Razvija se kod mladih osoba.Najčešće su latentne forme.Znaci koji se zapažaju to su povećanje površnih limfnih žlezda, koje traju mesecima umerena temperatura glavobolja gubitak apetita.U krvnoj slici se vide umereno povećanje mononuklearnih ćelija.Teški oblici retko se vidjaju a to su encefalitis,miokarditis, i hepatitis.

-Toksoplazma imunokompromitovanih osoba

Kod pacijenta sa  AIDS – om i imunokompromitovanim bolestima koji primaju hemoterapiju.Toksoplazmoza je često oportunistička infekcija sa teškim kliničkim tokom.Sreću se encefalopatije i meningoencefalitis,pojave ospe, pneumonije, miokarditis.

Dijagnoza

Pošto klinička slika nije karakteristična, dijagnoza se potvrđuje serološkim metodama (Sabin-Feldmanov test, test indirektne imunoflorescence, direktni aglutinacioni test, reakcija vezivanja komplementa, indirektni hemoglutinacioni test, PCR, ELISA).

Lečenje

Asimptomatski oblici stečene toksoplazmoze se ne leče. Simptomatske forme treba lečiti. Glandularne forme lečiti primenom antibiotika iz grupe makrolida (rovamicin, spiramicin, roksitromicin) u toku 2-3 nedelje.
Teži oblici stečene toksoplazmoze sa neurološkim manifestacijama, pneumonijom ili miokarditisom leče se primenom pirimetamina i sulfadiazina.
Toksoplazmoza trudnih žena se leči spiramicinom kontinuirano do kraja trudnoće.
Toksoplazmoza novorođenčeta se leči spiramicinom 30-40 dana, a zatim se primenjuje daraprim i sulfadiazin uz primenu folinske kiseline narednih 30-40 dana.
Toksoplazmoza kod imunokompromitovanih osoba leči se sledećim kombinacijama: pirimetaminom i sulfadiazinom, sulfadiazinom i klindamicinom, fansidarom i klindamicinom, monoterapija klindamicinom. Kod ovih pacijenata potrebna je dugotrajna terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.