Kostohondritis-Bol u predelu grudne kosti

0
239

Kostohondritis-Bol u predelu grudne kostiKostohondritis-Bol u predelu grudne kosti je vrlo teško dijagnostifikovati.To je privremeni bol u gornjem delu grudi u predlu grudne kosti i u rebrima.Taj bol se javlja zbog upale grudnog zida i uglavnom se posumnja na srčani napad.
Kod kostohondritisa reč je o upali tkiva izmadju rebara i grudnog zida.Uzrok za pojavu bolesti je težak fizički napor, trening, infekcija respiratornih organa, jak kašalj ili nakon operacije grudnog koša, reumatski artritis, fibromijalgija.
Simptomatologija:
Javlja se dubok, oštar bol u prednjem delu grudnog zida, bez otoka.Kašalj i duboko disanje pogoršavaju stanje.Bol je akutni odgovor organizma na odredjene uslove i stimulanse.Kao sinonim kostohondritisa je Tizov sindrom, ali su to dva različita oboljenja.Kod Tizovog sindroma bol se javlja iz grudi i širi se ka ramenima i rukama i traje do nekoliko nedelja i popraćen je sa otocima.
Dijagnoza:
Kod kostohondritisa sa jakim bolovima prvo se proveravaju vitalni znaci i rad srca.Ukoliko se isključi srčano oboljenje postavlja se dijagnoza kostosternalni sindrom što je isto kao i kostohondritis.Prilikom pregleda pregledaju se i rebra osetljivost izmedju četvrtog i šestog rebra, da li postoji otok.Bol izmedju drugog i trećeg rebra se češće ukazuje na Tizov sindrom.Radi se još RTG snimak  grudne kosti i krvna slika.
Lečenje:
Sprovodi se simptomatska terapija analgeticima protiv bolova, zatim topli ili hladni oblozi, dosta odmora-mirovanje.Simptomi će nestati  sami od sebe za nekoliko dana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.