Blefaritis

0
418

BlefaritisBlefaritis je zapaljenje ivice kapaka.Vrlo su česti, dugo traju i recidivni su.Zapaljenje zahvata kožu i vežnjaču na njihovom spoju, kao i znojne i lojne žlezde.Blefaritis erithematoza se javlja posle boravka u sredini gde ima prašine, dima ili posle dužeg nespavanja.To je najlakši oblik zapaljenje, ali se najteže leči. Može da traje čitav život.Ivica kapaka je crvena i osetljiva. Razlikuje se više vrsta kao što je blefaritis skvamoza, zahvata slobodnu ivicu kapaka posle čega se na njoj zapažaju ljuspe.
Blefaritis folikularis se nalazi u dubljim slojevima i može izazvati ožiljke i opadanje trepavice.Blefaritis može da se komplikuje zapaljenje vežnjače ili čak ulkusom rožnjače, jer predstavlja polazno mesto za infekciju.Uzroci su višestruki.Najčešći izroci kod dece su nečistoća prilikom igre i stafilokokna infekcija.Kod mladih može biti seboreja, akne rozacea i faktori nadražaja:
duvan,dim, prašina, loša osvetljivost prostorija.Kod odraslih uzročnici mogu biti alergeni  koji iritiraju očni kapak.
Lečenje
Zavisi u velikoj meri od uzročnika.svakako je dobro ispiranje oka sa fiziološkim rastvorom ako je došlo do zapaljenja zbog infekcije daju se antibiotska mast pro oculos.
U slučaju: dima, duvana, prašine, dovoljno je samo  ispiranje oka.Odmaranje znači duže spavanje .

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.