Gingivitis

0
308

Gingivitis je zapaljenje lokalizovano samo na desnima. Kad zapaljenje zahvata čitavu sluznicu usta zove se stomatitis.Klinički znaci gingivitisa su bez subjektivnih smetnji.Desi su crveni, uvećane medjuzubne papile.Priliko uzimanja hrane ili pranja zuba javlja se blago krvarenje iz desni.Oštećenja se mogu svrstati u dve grupe prema lokalizaciji.
Anatomski oblici  prema uzrocima i etiološki oblici.Mogu biti još akutni, subakutni i hronični.Prema anatomskim promenama razlikuje se više oblika:
-Kataralni gingivitis najlakši oblik, desni su crveni i blago otečeni.
-Zapaljenjsko gnojni gingivitis desni su uvećane, crvene  postoji krvarenje prilikom pranja zuba, iz gingivialnih džepova može se istisnuti gnoj.
-Ulcerozni, ulcero-membranozni gingivitis na vrhovima medjuzubnih papila i ivici desni nalaze se ulceracije prekrivene membranama.Praćen bolom, obilnim lučenjem pljuvačke, jakim zadahom .Tu se već javlja temperatura, otok podviličnih limfnih žlezda, iscrpljenost, slabo uzimanje hrane zbog bola.
-Hipertrofični gingivitis govori se o zadebljanju desni koji su jako uvećani naročito medjuzubne papile.
Gingivitis sa etiološke strane odnosno prema uzroku može biti:
-Gingivitis nastao zbog zubnog kamenca.Desni su otečeni i zapaljeni.Redovnim uklanjanjem zubnog kamenca može se sprečiti nastajanje gingivitisa.
-Gingivo-stomatitis zubnog porekla nastaje zbog smetnji ili oboljenje zuba karies,pulpitis, gangrena, i lošeg položaja zuba.U nekim slučajevima ovo oboljenje može da nastaje zbog mehaničkog nadražaja protetskih nadoknada proteza,most itd.
U toku agranulocitoze i leukemije gingivo-stomatitis  se jako brzo razvija.Najpre se desni uvećavaju naročito medjuzubne papile tako da dostižu do grizne površine zuba.Zatim se na vrhovima papila javljaju ulceracije pokrivene membranama.

Lečenje

Sprovodi se lokalno i opšte.Dobra higijena usta i zuba.Pranje zuba četkicom i zubnom pastom posle svakog obroka naročito ujutru i uveče.Lokalno lečenje se sastoji  od otklanjanja zubnog kamenca i drugih naslaga sa zuba.Lečenje i vadjenje karioznih zuba.Nadoknada izgubljenih zuba.Ispiranje usta blagim dezinficijentnim i antiseptičnim rastvorima.
Opšte lečenje se sastoji od upotreba raznih vitamina, dobra ishrana, u slučaju infekcije davati odgovarajuće lekove.U slučaju agranulocitoze i leukemije primenjuje se specifično opšte lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.